VPK doet bod op Duitse papierfabriek

Pierre Macharis, de CEO van VPK Packaging (Foto Emy Elleboog)

De papiergroep VPK Packaging brengt samen met haar Duitse sectorgenoot Klingele Papierwerke een bod uit op een papierfabriek van UPM in Straatsburg. Ze willen de fabriek ombouwen tot een productie-eenheid voor gerecycleerd papier voor verpakkingen.

De joint venture is de enige kandidaat-koper waarmee UPM Kymmene exclusieve gesprekken voert. Hoeveel VPK en Klingele bieden is niet bekend. Bovenop de aankoopprijs gaan ze nog eens 100 miljoen euro investeren voor de reconversie van de fabriek.

Het is hun intentie in de fabriek papier te produceren op basis van oud papier. De fabriek zou een capaciteit van ongeveer 300.000 ton papier hebben, in vergelijking met de 450.000 ton papier die VPK nu al produceert. Na die reconversie zou de fabriek werk bieden aan 140 mensen. Nu werken er nog 250 mensen.

Als het bod wordt aanvaard, kan gestart worden met de reconversie, die zowat 12 maanden in beslag neemt. De productie kan dan starten in de tweede helft van 2013, meldt VPK.

In de fabriek produceerde UPM krantenpapier maar die markt gaat door de opkomst van digitale media door een moeilijke periode, waardoor UPM een koper zocht. VPK broedde in 2008 al op expansie in de papiermarkt maar zette toen als gevolg van de plotse economische crisis een groot project on hold.

De expansie kadert in de strategie van VPK om zich verder verticaal te integreren. Het gebruikt het papier voor de productie van golfkartonverpakkingen.

VPK, dat in Brussel noteert, heeft al 33 vestigingen in 12 Europese landen en boekt een omzet van 700 miljoen euro met 3.000 werknemers. De partner in de joint venture, Klingele, is een Duits familiebedrijf. Het heeft één papierfabriek, zes golfkartonbedrijven en zeven verwerkingsbedrijven in Europa en Afrika. Het boekt 340 miljoen omzet met 1.250 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud