Advertentie
Advertentie

Wallonië zet stap naar nationalisering Luiks staal

De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt. (foto belga) ©BELGA

De Waalse regering gaat een ontwerpdecreet uitwerken opdat het zich economische instrumenten kan toeëigenen. Hoewel het decreet niet louter gericht is op de Luikse staalindustrie, zou het de weg openen naar een nationalisering van de activiteiten die ArcelorMittal in Luik sluit.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt kondigde het ontwerpdecreet aan na een bijeenkomst van de 'task force' over ArcelorMittal. De PS-minister wil zo snel mogelijk met de tekst naar het parlement trekken. Toch kan het nog enkele maanden duren eer er een decreet is.

De tekst zal niet enkel gericht zijn op de Luikse staalindustrie. Hij zal een algemene draagwijdte hebben en een leemte in de Belgische regelgeving opvullen. Frankrijk en Nederland beschikken al over gelijkaardige middelen, legde de minister uit.

De directie van het staalbedrijf heeft overigens gevraagd de minister de komende dagen te ontmoeten met het oog op een 'verkennende onderhandeling'. Volgens Marcourt heeft ze geen details gegeven over de aard van de onderhandelingen die ze wil openen. Marcourt wil van de gelegenheid gebruik maken om de staalreus 'de vraag te stellen om afstand te doen van alle of een deel van de instrumenten'.

De kwestie van een overnemer werd eveneens aangesneden tijdens de vergadering van de task force. Bank Degroof heeft 64 contacten met ondernemingen gehad. Er blijft vandaag nog een verkennend spoor met een groep die gespecialiseerd is in de staalsector, die zich laat heeft aangeboden, aldus nog Marcourt. De voorbije dagen werd gewag gemaakt van een onderneming uit Qatar, maar dat is niet bevestigd.

Bij de vakbonden klonk tevredenheid dat de Waalse regering alle denksporen wil gebruiken. De socialistische vakbond riep de regering op de weg te openen voor een verwerving van de staalinstallaties door de overheid. De christelijke vakbond was wat voorzichtiger. 'Het decreet zal zijn vruchten afwerpen indien er een kandidaat-overnemer is. We moeten niet nationaliseren om te nationaliseren', zei secretaris-generaal Jordan Atanasov van CSC-Metaal. 

ArcelorMittal kondigde in januari van dit jaar aan dat het het grootste deel van zijn activiteiten in Luik wil sluiten, wat 1.300 jobs kost. De hoogovens zijn er al gesloten, en het plan is ook de koude lijn stop te zetten. Sinds de aankondiging poogt de Waalse regering een oplossing te vinden om de activiteit te bewaren, liefst door een overname.

Ook in Florange in Frankrijk sluit ArcelorMittal twee hoogovens. De Franse regering dreigde met nationalisering, een dreigement dat werd ingetrokken nadat na een wekenlang conflict een overeenkomst werd bereikt met het staalbedrijf, dat echter wel degelijk binnenkort de hoogovens sluit.

Fiscale optimalisatie

Intussen gaat de zoektocht voort naar de manier waarop ArcelorMittal fiscaal optimaliseert. De nieuwssite Mediapart meldde dat de staalgroep een financieel centrum heeft geopend in Dubai, waar dat eerder in ons land gevestigd was. Zo vermijdt de staalgroep belastingen en zou ze ook haar financiële zaken uit de transparantie kunnen houden. Het zou een manier zijn om landen die mogelijks aan hun fiscaliteit gaan sleutelen, te ontvluchten.

Mediapart heeft het over ArcelorMittal International FZE als dat Dubaise filiaal. Een woordvoerder van ArcelorMittal in Londen reageert dat dit filiaal al in januari 2008 is opgericht. 'De groep heeft niet het financieel centrum van België naar Dubai verhuisd. De rol van beide centra is gereduceerd en het belangrijkste financieel centrum is nu in Luxemburg gevestigd', luidt het. Met als toevoeging: 'ArcelorMittal voldoet aan de belastingwetten van alle jurisdicties waarin het actief is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud