Werk revisor Deloitte kost Nyrstar 5 miljoen euro

Deloitte is de auditor van Nyrstar. ©REUTERS

De rekening van Deloitte voor de cijfers van 2018 komt driemaal hoger uit dan die van het jaar ervoor.

Pas op 5 november kunnen de aandeelhouders van zinkgroep Nyrstar zich in Antwerpen uitspreken over onder meer de jaarrekening van 2018. Dat dat zo laat op het jaar gebeurt, heeft te maken met de redding van het concern en het uitblijven van het oordeel van commissaris Deloitte over de cijfers van vorig boekjaar.

Vorig weekend bleek dat Deloitte ondanks maanden extra werk nog steeds een oordeel met voorbehoud uitspreekt over de jaarrekening omdat de revisor nog steeds niet alle informatie heeft, onder andere over de redding door grondstoffenhandelaar Trafigura. 

Duizenden vragen

Het vele extra werk van Deloitte, dat bijvoorbeeld bestond uit het stellen van duizenden extra vragen aan Nyrstar en het verwerken van de antwoorden, heeft een prijs. De rekening voor 2018 voor Deloitte Bedrijfsrevisoren loopt op tot 1,56 miljoen euro. Daarbij komt 3,5 miljoen voor de 'overige kantoren binnen het netwerk van Deloitte Bedrijfsrevisoren'.

Het gaat telkens om een forse stijging; voor 2017 ging het respectievelijk om 0,53 en 1,1 miljoen euro. Of in totaal 1,63 miljoen tegen 5,1 miljoen vorig jaar hetzij maal drie.

1,3 miljard euro verlies

De bedragen zijn echter erg beperkt in het bredere plaatje van de verliezen bij Nyrstar. Voor de geconsolideerde jaarrekening is er een gat van bijna 650 miljoen euro en in de enkelvoudige is er zelfs een nettoverlies van 1,33 miljard euro. Dat laatste tekort zal op 5 november worden aangezuiverd op een buitengewone algemene vergadering, door de wettelijke reserves, de uitgiftepremies en het maatschappelijk kapitaal aan te spreken.

Ondanks de dieprode cijfers stelt de raad van bestuur voor om de vennootschap voort te zetten. Het enige actief is het restbelang van 2 procent in de nieuwe vennootschap waarin de operationele activiteiten zijn ondergebracht. 

De aandeelhouders zullen ook onder meer kunnen stemmen over de hogere vergoeding voor Deloitte, de kwijting aan de bestuurders, de herbenoeming van de omstreden voorzitter Martyn Konig en het remuneratieverslag. Eerder deze week bleek dat Konig, ex-CEO Hilmar Rode en vier andere toplui forse extra premies kregen omdat ze op post bleven tijdens de redding van de groep.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud