Winstalarm bij Nyrstar

©Nyrstar

Nyrstar dook in het vierde kwartaal in het rood, de hele tweede jaarhelft was operationeel nauwelijks break-even. Volledige jaarcijfers stelt de zinkspecialist uit tot eind april, de absolute deadline.

De mededeling van Nyrstar betekent een dot van een winstwaarschuwing. Eind september had Nyrstar bij eerdere - even plotse - waarschuwing gemeld dat de tweede jaarhelft 'substantieel' minder zou zijn dan de eerste. Toen draaide de zinkgroep 120 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda).

Nu wordt duidelijk dat 'substantieel minder' mogelijks zelfs betekent dat ebitda onder nul lag in het tweede halfjaar, want voor heel het jaar zal de teller op 110 à 130 miljoen ebitda uitkomen.  Het vierde kwartaal was alleszins verlieslatend aangezien de teller na negen maanden op 134 miljoen euro stond.  

In het persbericht verwijst Nyrstar naar een daling van de grondstofprijzen, de impact van historisch lage zinkverwerkingslonen en hogere energieprijzen in Europa. Die negatieve factoren werden al duidelijk in het derde kwartaal werden en hebben zich in de laatste maanden verder gezet.

Port Pirie

Daar kwam nog bovenop dat de site in het Australische Port Pirie in december getroffen werd door onderbrekingen voor onderhoud.

Opmerkelijk is nog dat de productie in zijn Canadese zinkmijn in Myra Falls noodgedwongen werd stopgezet. De mijn was pas in september heropgestart, maar 'tegen het einde van het vierde kwartaal' werden 'tekortkomingen' geïdentificeerd. Het management verwacht dat de situatie in Myra Falls tegen maart of april opnieuw genormaliseerd zal zijn. 

Of dat ook het geval zal zijn met de financiële situatie van Nyrstar - dat momenteel veel weg heeft van een zinkend schip - is nog totaal onduidelijk.

'We zetten het grondig nazicht van de balansstructuur voort. Als deel van het nazicht heeft Nyrstar een nieuw vijfjarenplan opgesteld dat als basis dient voor de onderhandelingen met alle financiële stakeholders', klinkt het. 'We hebben de voorbije week constructieve discussies gevoerd en zullen bijkomende aankondigingen doen naarmate deze vorderen.'

Schulden

Nyrstar torst momenteel een gigantische schuldenberg met zich, een schuldenberg die hoog boven de minieme cashflow torent. Het tot centjesaandeel gereduceerde bedrijf is op de beurs de speelbal van shorters geworden.

De enige manier om Nyrstar nog te redden, en rendabele activa zoals de smelter in Balen van de molensteen boven hen te verlossen, lijkt een schuldherschikking waarbij schulden worden omgezet in aandelen en de bestaande aandeelhouders quasi alles verliezen. 

Nyrstar maakt van de gelegenheid gebruik om de prognoses voor Port Pirtie bij te sturen. In 2019 zullen de zinksmelter in Hobart en de multimetalenfabriek in Port Pirie samen 95 miljoen euro ebitda draaien. in 2020 zal dat 125 miljoen euro zijn. Dat is in beide gevallen 5 miljoen euro minder dan de eerder opgegeven doelstelling.

Het bedrijf stelt de publicatie van de definitieve jaarresultaten uit van midden februari tot eind april. Dat is ook de uiterste deadline waarop Belgische genoteerde bedrijven hun jaarverslag moeten klaar hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud