Zenuwen strak gespannen bij Bekaert

Beklaert-topman Bert De Graeve (Foto Photo News)

In september zal Bekaert een tweede herstructurering in minder dan een een jaar tijd doorvoeren. Die oefening in kostenbesparing is momenteel nog aan de gang, maar er zou opnieuw een 200-tal banen in gevaar zijn, schrijft de krant De Morgen. Bekaert benadrukt dat er nog geen enkele beslissing is genomen op dat vlak.

In februari voerde Bekaert een enorme herstructurering door in zijn zaagdraadpoot. Dat product wordt gebruikt om zonnecellen te snijden, maar door de pijlsnelle ineenstorting van de markt voor zonnepanelen en de enorme concurrentie uit China smolt de rendabiliteit als sneeuw voor de zon. Om dat te counteren ging Bekaert met de botte bijl door de divisie. In Belgiƫ zagen 609 werknemers hun job verdwijnen, terwijl in China 1.250 mensen zonder werk kwamen te vallen.

Bekaert zei er toen meteen bij dat de herstructurering in zaagdraad niet voldoende zou zijn om het bedrijf opnieuw op het juiste spoor te zetten. Bekaert wil terug aan een operationele winstmarge van 7 procent geraken. Om dat te bereiken zal er nog voor 100 miljoen euro kosten bespaard moeten worden doorheen het bedrijf.

Die oefening is volop aan de gang. Maar de zenuwen staan alvast strak gespannen bij het personeel. Intern wordt er gesproken over het verlies van 200 jobs, schrijft De Morgen. Volgens de krant wordt er vooral in de overkoepelende corporatedienst, de secretariaten en andere administratieve diensten angstig naar september gekeken.

Analysefase

Bij Bekaert valt men uit de lucht als het over een cijfer gaat. 'We zijn inderdaad bezig met oefeningen om de kosten wereldwijd te verminderen met 100 miljoen euro op jaarbasis', zegt woordvoerster Katelijn Bohez in een reactie. 'Dat hebben we in februari al aangekondigd en herhaald bij de jaarcijfers. Het gros van de oefeningen is vandaag afgerond, en de resultaten zitten nog in een analysefase. Er zijn nog geen beslissingen gevallen.'

Dat er een cijfer van 200 ontslagen circuleert, verbaast Bohez dan ook. 'Ik heb dat cijfer zelf nog nooit gehoord. Als dat echt in de lucht zou hangen, zou ik dat als verantwoordelijke communicatie wel weten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud