Zware sanering op til bij Arcelor

ArcelorMittal-topman Lakshmi Mittal (foto Bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

ArcelorMittal werkt aan een groot saneringsplan voor zijn Europese vestigingen. De grootste staalgroep ter wereld heeft aan alle Europese sites gevraagd om tegen eind juni een plan op te stellen om de kosten in alle ‘ondersteunende diensten’ met 25 procent te verminderen.

De administratie, de aan- en verkoopdiensten, de bedienden en de kaderleden worden geviseerd. Met andere woorden: alle activiteiten behalve de productie en het onderhoud. In die afdelingen heeft Arcelor­Mittal de afgelopen jaren al flink het mes gezet.

Het Leap-plan, zoals Arcelors saneringsprogramma heet, staat volgende woensdag op de agenda van een beperkt comité van de Europese ondernemingsraad, waarin de directie en de vakbonden zijn vertegenwoordigd.

De Belgische bonden maken zich zorgen. Ze vrezen dat het saneringsplan in ons land ‘honderden’ banen verloren doet gaan. Bij ArcelorMittal in Gent, het vroegere Sidmar en een van Arcelors Europese top­fabrieken, werken 1.400 bedienden en kaderleden op 4.700 werk­nemers. Als de gevraagde kosten­besparing van 25 procent in een evenredig aantal afvloeiingen wordt omgezet, betekent dit dat in Gent 350 banen sneuvelen.

Op Belgisch niveau kan de balans nog zwaarder worden. Volgens de vakbonden - exacte cijfers zijn er niet - telt ArcelorMittal in zijn Bel­gische vestigingen zowat 4.000 bedienden en kaderleden op ongeveer 10.000 werknemers. Een kwart zou 1.000 afvloeiingen betekenen.

Slagveld

‘We willen ons niet vastpinnen op cijfers. Maar zelfs een sanering van 10 procent van de jobs, is een slagveld’, zeggen de bonden. Ze gaan ervan uit dat alles via natuurlijke afvloeiingen of vrijwillige vertrekken te regelen is.

ArcelorMittal in Gent verwijst voor uitleg over het Leap-plan naar het Verenigd Koninkrijk. Maar op de Londense hoofdzetel blijft het stil. ‘We don’t comment on rumour and speculation.’

Lakshmi Mittal heeft er al herhaaldelijk voor gewaarschuwd dat de Europese staalsector met een grote overcapaciteit kampt. De topman van ArcelorMittal ziet de vraag naar staal de komende vier tot vijf jaar niet herstellen naar het niveau van voor de crisis.

De Luxemburgse staalgroep kondigde vorig jaar nog de definitieve sluiting aan van zijn twee hoogovens in Luik. Daarbij gingen 600 banen verloren. De bonden vrezen dat ook daar nog bediendejobs sneuvelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud