Advertentie

Zwitserland stapt uit kernenergie

De kerncentrale van Mühleberg in het kanton Bern. ©IMAGEGLOBE

De Zwitsers hebben zich in een referendum uitgesproken voor een geleidelijke kernuitstap. Volgens voorlopige cijfers bedroeg de instemming ongeveer 58 procent over heel het land.

De kernuitstap maakt deel uit van een nieuwe energiewet die tevens de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot van personenwagens verhoogt, en middelen vrijmaakt voor onderzoek naar hernieuwbare energie.

Ook voor de sanering van bestaande gebouwen zal meer energie-efficiëntie geëist worden. Dat moet deels gefinancierd worden door een verhoging van de energierekening. De wet zou begin 2018 in voege treden.

De conservatieve Volkspartij SVP had er voor gewaarschuwd dat de Zwitsers exorbitante elektriciteitsrekeningen zullen moeten betalen, maar daar lieten de meesten zich dus niet door afschrikken.

De bestaande kerncentrales blijven aan het elektricteitsnet gekoppeld zolang ze veilig zijn. Een initiatief van de Groenen die een deadline voor de kernuitstap tegen 2029 wilden vastleggen, hadden de Zwitsers in de herfst van vorig jaar naar de prullenmand verwezen.

Bijna 60 procent van de Zwitserse elektriciteit wordt al opgewekt door duurzame bronnen, meer bepaald door waterkracht.

Zwitserland volgt met de beslissing in de voetsporen van Duitsland, dat tegen 2022 geen kernenergie mee wil produceren. Ook buurland Oostenrijk stapte al decennia geleden uit nucleaire energie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud