Japan bibbert voor catastrofe bij Toshiba

Een fabriek van Toshiba in Tokio. ©REUTERS

De problemen bij de nucleaire tak van het iconische conglomeraat Toshiba, kunnen ook de rest van de Japanse economie in moeilijkheden brengen.

Japan is in shock nadat Toshiba dinsdagochtend heeft gewaarschuwd voor miljardenverliezen bij het conglomeraat. De groep kondigde aan dat ze een waardevermindering van 5,9 miljard euro moet boeken op haar slabakkende nucleaire divisie.

3
Door de miljardenafschrijvingen zal Toshiba zijn boekjaar 2016/2017 eind maart wellicht afsluiten met een verlies van bijna 3 miljard euro.

Daardoor zal Toshiba zijn boekjaar 2016/2017 wellicht afsluiten met een verlies van ruim 3 miljard euro. Dat is een enorme klap, want het bedrijf had enkele maanden geleden nog een winst van 1,2 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Als gevolg van de dramatische cijfers stapt voorzitter Shigenori Shiga op. 

Doel 1 en 2

Toshiba is via verschillende afdelingen actief in ons land. Westinghouse, de nucleaire tak die het conglomeraat nu in moeilijkheden brengt, heeft al 30 jaar een kantoor in Nijvel. Daar werken vandaag iets meer dan 40 mensen. Ook de divisies voor informatiesystemen, data-opslag, health-care en kassasystemen zijn actief in ons land. De hoofdzetels van die afdelingen bevinden zich in het buitenland. Hoeveel mensen hiervoor aan de slag zijn in ons land, geeft Toshiba niet mee. 

De problemen bij Toshiba stapelen zich al een tijdje op. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de groep wellicht miljarden moest afschrijven op haar nucleaire tak. Het grote publiek kent Toshiba wellicht als producent van laptops en geheugenkaarten. Maar de Japanse gigant is ook actief als constructeur van kernreactoren. Toshiba's Amerikaanse dochter Westinghouse ontwierp in België de kernreactoren Doel1 en Doel2.

Maar Westinghouse bleek zich zwaar te hebben misrekend toen het twee jaar geleden CB&I overnam, een Amerikaanse onderneming die betrokken is bij de bouw van twee reactoren in de VS. Het bedrijf staat er door de hogere kosten, het tekort aan gespecialiseerd personeel en vertragingen slechter voor dan verwacht. Dat dwingt Toshiba nu om miljarden af te boeken. 

Aandeelhouders op hun honger

Normaal gezien moest Toshiba dinsdag gedetailleerde resultaten publiceren voor het derde kwartaal van zijn boekjaar. Maar de groep liet beleggers veel langer wachten dan gepland, om uiteindelijk slechts met schattingen naar buiten te komen. Het was al de tweede keer op rij dat Toshiba de aandeelhouders op hun honger liet. In december had de groep ook al gewaarschuwd meer tijd nodig te hebben om de waardevermindering op Westinghouse te berekenen. Op de beurs van Tokio donderde het aandeel Toshiba dinsdag 8 procent lager.

We hebben nu niets te zeggen.
Woordvoerder
Toshiba

Dat de stress bij Japanse beleggers groot is, hoeft niet te verbazen. Door de problemen bij de nucleaire tak zou de groep een negatief eigen vermogen van 1,2 miljard euro hebben. Om de kapitaalpositie op te krikken zal Toshiba wellicht nieuwe aandelen moeten uitgeven en bestaande schulden in aandelen moeten omzetten. Ook de verkoop van bepaalde activiteiten lijkt onafwendbaar.

Banken bedreigd

Als Toshiba door het ijs zakt, zal dat ook zware gevolgen hebben voor de rest van de Japanse economie. Grote Japanse financiële instellingen zoals Sumitomo Mitsui en Mizuho Financial hebben enorme pakketten Toshiba-obligaties in hun boeken. Volgens de dataleverancier Bloomberg torste Toshiba eind 2015 liefst 34 miljard euro aan schulden

De vrees is dat Toshiba nu definitief het vertrouwen kwijt is. In 2015 barstte er al een boekhoudschandaal los. Managers wisten jarenlang veel hogere winsten te presenteren door gesjoemel met de boeken. Tot voor kort leek het erop dat de nieuwe CEO, Satoshi Tsunakawa, Toshiba weer op het juiste pad had gekregen. Maar door de miljardenafschrijvingen bij de nucleaire divisie, lijkt de toekomst van het Japanse icoon onzekerder dan ooit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud