'Apple-consortium koopt chipdivisie Toshiba'

De verkoop van de chip-divisie moet Toshiba voor de ondergang behoeden. ©REUTERS

Een consortium onder leiding van de investeringsmaatschappij Bain Capital en met Apple aan boord betaalt omgerekend 15,7 miljard euro, melden bronnen dicht bij de deal. Die zou later vandaag worden bevestigd.

Het consortium bestaat buiten Bain ook uit de techreus Apple, die minstens 2,5 miljard euro of zowat 15 procent van de investering ophoest. Verder bestaat de groep overnemers uit de computermaker Dell en de chipmakers Seagate, Kingston en SK Hynix.

Apple  is net als Dell   een belangrijke afnemer van Toshiba-chips. Toshiba is 's werelds tweede grootste fabrikant van chips voor dataopslag (NAND).

De verkoop van zijn chipdivisie moet het Japanse concern voor de ondergang behoeden. Het zag zich eerder dit jaar verplicht om zijn chiptak in de etalage te plaatsen door aanhoudende problemen in zijn nucleaire poot Westinghouse. Die moest bijna 6 miljard euro afboeken na een mislukte overname van een Amerikaanse aannemer. Om die put te dichten en te vermijden dat het zijn beursnotering kwijtspeelt, moet Toshiba van zijn schuldeisers dringend cash op tafel leggen.

De prijs van 2.100 miljard yen (15,7 miljard euro) is iets hoger dan de 2.000 miljard yen waarop de raad van bestuur van Toshiba minstens rekende.

Felle tegenstand

De deal stoot echter op felle tegenstand van het Amerikaanse Western Digital , zelf een chipbakker én de partner van Toshiba in een van de belangrijkste chipfabrieken van de Japanners. De Amerikanen oordelen dat zij recht hebben op een veto tegen een koper die ze niet zien zitten. Ze werkten zelf ook een bod uit met de private-equityspeler KKR, maar dat geraakte niet tot op Toshiba's raad van bestuur.

Western Digital heeft Toshiba al voor het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag gedaagd om de verkoop te verhinderen. De Amerikanen hebben de rechter om een onmiddellijke uitspraak verzocht.

Om een juridische nederlaag te vermijden verkoopt Toshiba zijn chipdivisie los van de activiteiten in de joint venture met Western Digital.

Foxconn

In april raakte bekend dat Foxconn, dat ook producten voor Apple maakt, een bod had uitgebracht. De Taiwanese producent van onder meer Apple’s iPhone zou tot dinsdagavond laat in de running zijn geweest met een ‘aantrekkelijk’ bod maar zou toch hebben verloren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud