ASML klopt verwachtingen

Chipmachinemaker ASML wist in het tweede kwartaal de verwachtingen te kloppen. En ook de toekomst ziet er naar eigen zeggen goed uit, met dank aan het succes van de bij consumenten gegeerde smartphones en tablets.

De resultaten van ASML kwamen dan wel lager uit dan vorig jaar, ze klopten wel de analistenverwachtingen. Met een winst van 292 miljoen euro laat ASML de consensus van 283 miljoen euro nipt achter zich. Bovendien haalde de chipspecialist orders ter waarde van 949 miljoen euro binnen, waar analisten rekenden op 918 miljoen euro.

Ook de komende maanden zien er dus niet slecht uit. ASML rekent voor de tweede jaarhelft op een omzet van 2,2 tot 2,4 miljard euro. Dat zou minder zijn dan de 2,67 miljard euro van een jaar eerder, maar is wel min of meer in lijn met de analistenverwachtingen.

Gisteren was chipreus Intel nog ietwat voorzichtiger met zijn voorspellingen, omwiolle van een mogelijke vertraging in China.

Klanten

Over de samenwerking met datzelfde Intel geeft ASML in zijn halfjaarupdate niet meer uitleg. De chipreus nam vorige week een belang van 15 procent in ASML, in ruil voor 3,3 miljard euro aan fondsen die zullen worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

ASML hoopt dat het via gelijkaardige deals met andere klanten nog meer fondsen zal kunnen werven. In totaal zou tot 25 procent van hjet bedrijf bij de klanten terecht kunnen komen. ASML onderhandelt nog met Samsung en TSMC, maar wil nog geen details kwijt over de vooruitgang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud