Broadcom gaat voor ongevraagd bod op Qualcomm

Qualcomm wordt door het verwachte bod gewaardeerd op 103,2 miljard dollar ©REUTERS

De Amerikaanse chipproducent Broadcom bereidt een ongevraagd bod voor op sectorgenoot Qualcomm van 103 miljard dollar, meldt het persbureau Bloomberg. Als er een fusie komt, wordt dat de grootste chipdeal ooit.

Het persbureau Reuters wist kort na de de eerste geruchten te melden dat er dit wellicht al dit weekeinde een ongevraagd bod zal komen. Er zou 70 dollar worden neergeteld in cash en aandelen, dat is een premie van 27,6 procent op de koers van donderdagavond. Het waardeert het bedrijf op 103,2 miljard dollar.

Qualcomm  en Broadcom  waren niet meteen bereikbaar voor commentaar. De beleggers geloven er alvast in. De koers van Qualcomm steeg bij het verspreiden van het (nog) niet-bevestigd bericht vrijdagnamiddag in de VS met 18 procent. Die van Broadcom ging 3,5 procent hoger.

Qualcomm gaat door een moeilijke periode. Het aandeel deed niet mee aan de beurshausse van het voorbije jaar. De koers van Qualcomm viel zwaar terug van 68 dollar begin dit jaar naar 51 dollar midden september. Het bedrijf was voor het overnameverhaal wel nog altijd goed voor een beurskapitalisatie van 82 miljard dollar.

Broadcom gaat het daarentegen voor de wind. De koers steeg het voorbije jaar met zowat de helft. Op drie jaar tijd is de koers van het aandeel meer dan verzesvoudigd. Het weegt op dit ogenblik met een beurskapitalisatie van 110 miljard dollar zwaarder dan Qualcomm. Toeval of niet, Broadcom maakte net deze week bekend zijn hoofdzetel te verhuizen naar de VS.

Problemen

Qualcomm is in verschillende landen verwikkeld in een strijd over patenten. Het wordt er van beschuldigd dat het de voorbije jaren zijn machtspositie misbruikte en te veel geld rekende voor licenties. Qualcomm was nauw betrokken bij de ontwikkeling van belangrijke technieken voor de mobiele telefonie. Het moest al hoge boetes betalen in Taiwan en Zuid-Korea.

Het bedrijf ligt ook overhoop met Apple en diens toeleveranciers. De bedrijven weigeren daardoor voorlopig licenties te betalen wat Qualcomm veel inkomsten kost.The Wall Street Journal meldde eerder deze week dat de iPhones en iPads die volgend jaar op de markt komen , onder de motorkap geen modemchips van Qualcomm meer zullen bevatten.

Qualcomm heeft ook problemen met de overnamepoging die het zelf op stapel had gezet. De Nederlandse chipproducent NXP stemde in met een overnamebod van Qualcomm van 47 miljard euro. De Europese toezichthouders maakten evenwel bezwaar. Sommige aandeelhouders, waaronder de activistische belegger Elliott Management, vonden dat het bod te laag was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud