Chipbedrijf Qualcomm zet nu toch deur open voor Broadcom

De chipreus Qualcomm wil nu toch opnieuw praten met zijn concurrent Broadcom. ©REUTERS

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm wil nu toch over een overname onderhandelen met zijn sectorgenoot Broadcom.

Dat heeft Qualcomm maandag laten weten na een ontmoeting vorige week met het bestuur van Broadcom

Broadcom deed eerder een verhoogd bod van 121 miljard dollar (omgerekend bijna 100 miljard euro) inclusief schuld, dat Qualcomm begin februari resoluut afwees. De biedingen waren volgens Qualcomm te laag en de risico's op een mislukking te groot. Door de sterke marktpositie van beide chipfabrikanten zouden toezichthouders de fusie kunnen tegenhouden of eisen dat de twee partijen onderdelen verkopen.

Vertragingstactiek

Nu lijkt Qualcomm zijn kar te keren. Het bedrijf stelt voor met een boekenonderzoek te beginnen. Toch vindt Qualcomm de geboden prijs nog altijd te laag, benadrukte voorzitter Paul Jacobs maandag in een brief. Hij wil ook 9 procent van de overnamesom ontvangen als de fusie niet kan doorgaan.

Broadcom is echter niet overtuigd van de goede wil van Qualcomm. Het bedrijf verwijt Qualcomm 'theater' en een 'vertragingstactiek'.

Nochtans maakte Broadcom eerder duidelijk dat het bedrijf zijn concurrent dolgraag wil overnemen. Broadcom opende daarvoor al een kredietlijn van 100 miljard dollar. Dat was meteen de hoogste zakelijke lening ooit, fors meer dan AB InBev betaalde voor de overname van SAB Miller (75 miljard dollar). 

Maar Qualcomm is ook zelf op het overnamepad. Het bedrijf verhoogde onlangs zijn bod op het Nederlandse NXP   tot 43 miljard dollar. Daarom verlaagde Broadcom zijn bod op Qualcomm tot 117 miljard dollar. Broadcom vindt namelijk dat Qualcomm te veel schulden moet maken om NXP, de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, over te nemen.

Monsterfusie

Een fusie van Qualcomm en Broadcom zou twee van de grootste fabrikanten van chips voor draadloze communicatie samenbrengen. De combinatie zou een te duchten uitdager worden voor de chipreus Intel . Die laatste had ooit de markt voor zich alleen in chips voor vaste computers, maar is vandaag nog volop aan een inhaalslag bezig in de markt voor mobiele chips. Het belang van halfgeleiders in ons leven neemt alleen nog maar toe. Ze zijn te vinden in zowel smartphones als in zelfrijdende auto's. 

Volgende week komt mogelijk meer duidelijkheid over een mogelijke fusie. Dan staat bij Qualcomm een cruciale aandeelhoudersvergadering op het programma. Broadcom wil op die vergadering een aantal eigen kandidaten voor het bestuur bij Qualcomm naar voren schuiven. Op die manier wil Broadcom zijn invloed bij het bedrijf vergroten en daarmee zijn kansen op een succesvolle overname.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud