Chipfabrikant X-FAB geprijsd aan onderkant van de vork

Een cleanroom in de X-Fab-vestiging in het Duitse Erfurt. Het bedrijf start zijn introductie morgen op de beurs van Parijs met een waardering van 1,046 miljard euro. ©BELGAIMAGE

De aandelen van chipfabrikant X-FAB kosten 8 euro per stuk. Het bedrijf haalde 400 miljoen euro op bij zijn beursgang in Parijs.

Het bedrijf van Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar, het trio dat ook Melexis controleert is erin geslaagd om alle aandelen te plaatsen bij de beursgang. Dat gebeurde echter aan de onderkant van de prijsvork van 8 tot 10,5 euro per aandeel.

Er werden voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen geplaatst. Daarnaast verkocht de aandeelhouder TDK-Micronas zijn volledige participatie. Het Maleisische fonds Sarawak, momenteel de grootste aandeelhouder, valt terug tot 14 procent.

In totaal haalt X-Fab 400 miljoen euro op. De komende dagen kunnen de begeleidende banken nog bijkomende aandelen plaatsen (10% van het totaal) via de zogenaamde overtoewijzingsoptie. Daarmee kan de omvang nog oplopen tot 440 miljoen euro. 

Het bedrijf start zijn introductie morgen in Parijs dus met een waardering van 1,046 miljard euro. CEO Rudi De Winter en de andere Belgische oprichters houden via holding Xtrion nog 46,8 procent van het bedrijf in handen.

Duitsland

X-Fab is een onafhankelijke producent van analoge chips voor de autosector en medische toepassingen. Het bedrijf heeft een juridische zetel in ons land, maar opereert vanuit Duitsland. Daar heeft het drie fabrieken. Daarnaast zijn er productievestigingen in Frankrijk, Maleisië en de Verenigde Staten.

Het chipbedrijf met 485 miljoen euro omzet en 3.600 werknemers wil met de beursgang kunnen inspelen op overnameopportuniteiten in de sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud