Chiphonger doet X-Fab jaarprognose opschroeven

Rudi De Winter, de topman van X-Fab. ©saskia vanderstichele

Met de rugwind van een uitzonderlijke vraag trekt de chipmaker X-Fab de omzetprognose voor dit jaar op tot 610 à 630 miljoen dollar. 'We beleven een ongeziene periode van uitzonderlijke vraag.'

Nadat een boomend Melexis, een specialist in autochips, woensdag al aangaf op een recordjaar af te stevenen, heeft ook zusterbedrijf en chipmaker X-Fab de wind in de zeilen, leren de kwartaalresultaten.

'We beleven een ongeziene periode van uitzonderlijke vraag', zegt X-Fab-CEO Rudi De Winter. 'Niet alleen gedreven door het herstel na de zwakke vraag van vorig jaar, maar ook door de lancering van nieuwe producten en het verwerven van nieuwe klanten.'

X-Fab, dat surft op een boomende industriële vraag naar chips en een belangrijke toeleverancier is van Melexis, boekte een kwartaalomzet van 155,4 miljoen dollar, een stijging met 22 procent jaar op jaar, waarbij het vlot de verwachte 145 à 152 miljoen dollar klopte.

Ook de ebitdamarge (brutobedrijfwinst als procent van de omzet) van 22,9 procent viel hoger uit dan de verwachte 16 à 20 procent. De brutobedrijfswinst tikte af op 35,6 miljoen dollar, de operationele winst beliep 17 miljoen dollar.

Dubbelcijferige groei

De chipmaker noteerde het afgelopen kwartaal een dubbelcijferige groei in alle sleutelmarkten, van de autobranche over de industrie tot de medische tak. De auto-inkomsten klokten af op 83,5 miljoen dollar, een record. De industriële business nam het sterkst toe en klom met 46 procent jaar op jaar.

X-Fab kan met zijn afdeling siliciumcarbide inspelen op de doorbraak van de elektrische auto.  Het maakt vanuit het labo in het Texaanse Lubbock onder meer de ingebouwde opladers van elektrische auto's compacter en lichter.

X-Fab verwacht in het tweede kwartaal uit te komen op een omzet tussen 154 en 160 miljoen dollar. Door de uitzonderlijke vraag en rekening houdend met de projecten die nog in de pijplijn zitten, trekt X-Fab de verwachte jaaromzet op naar 610 à 630 miljoen dollar, met een verwachte ebitdamarge van 18 à 21 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud