Chipreus Qualcomm verhoogt bod op Nederlandse NXP

Een werknemer van NXP in de fabriek van Nijmegen krijgt vermoedelijk Qualcomm als nieuwe huisbaas. ©ANP XTRA

Het Amerikaanse Qualcomm tast dieper in de buidel voor de Nederlandse chipfabrikant NXP. Het heeft alvast de steun van een activistische belegger die eerder dwarslag.

Bijna anderhalf jaar nadat Qualcomm voor het eerst bekendmaakte een bod op het Nederlandse NXP uit te brengen, steken de Amerikanen een tandje bij. 

Dat was nodig. Het eerste bod, van 110 dollar per aandeel, viel niet in de smaak bij een deel van de aandeelhouders. Zo ging het Britse investeringsfonds Elliott dwarsliggen. Elliott zei dat Qualcomm NXP 'onderwaardeerde'. 

Drempel

Qualcomm verhoogt nu zijn bod op NXP naar 127,5 dollar per aandeel. Dat komt neer op een bod van ongeveer 43 miljard dollar. Bovendien sloot Qualcomm een akkoord met de raad van bestuur van NXP dat slechts 70 procent van de aandeelhouders overtuigd moeten worden. 

28 %
Overtuigde aandeelhouders
Qualcomm heeft in zijn overname om NXP al 28 procent van het uitstaand kapitaal overtuigd.

De Amerikaanse chipreus neemt meteen een flinke stap richting die drempel. Het kondigt in een adem aan dat al negen aandeelhouders van NXP, die samen 28 procent van het uitstaand kapitaal van de Nederlanders bezitten, akkoord gaan met het bod. 

Protest

Elliott is een van die negen. Een van de stevigste proteststemmen tegen de miljardenfusie is zo al in de kiem gesmoord. De aandelenkoers van NXP noteerde al even boven de 110 dollar. Beleggers gingen uit van een hernieuwd bod op NXP, gezien de houding van Elliott. Het bod loopt tot vijf maart. 

Nu de afkoeling van de smartphonemarkt lonkt, wil Qualcomm een voet hebben in de boomende markt van chips voor auto's.

Door NXP aan boord te hijsen, wil Qualcomm diversifiëren. Nu de afkoeling van de smartphonemarkt lonkt, wil Qualcomm een voet hebben in de boomende markt van chips voor auto's. De autodivisie van NXP boekte in het vierde kwartaal al 970 miljoen euro omzet, 12 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. 

Overnameprooi

De overnamedans tussen Qualcomm en NXP moet wel gezien worden in een breder kader. Qualcomm is zelf een overnameprooi. Broadcom lanceerde een bod van 82 dollar per aandeel op sectorgenoot Qualcomm. Dat is een bod van 121 miljard dollar. 

Qualcomm houdt voorlopig de boot af, maar het lijkt Broadcom menens. Broadcom sloot al een kredietlijn van 100 miljard dollar af. Dat was meteen de hoogste zakelijke lening ooit, fors meer dan AB InBev voor de overname van SAB Miller (75 miljard dollar). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud