Duchâtelet brengt chipfabrikant naar Parijse beurs

Roland Duchâtelet ©BELGA

X-Fab, het zusterbedrijf van het Limburgse chipbedrijf Melexis, wil honderden miljoenen euro’s ophalen met een notering in Frankrijk.

Dat het technologiebedrijf waarin Roland Duchâtelet een grootaandeelhouder is, ambities had voor een notering in Parijs, lekte in januari in De Tijd al uit. De voorzitter van voetbalclub STVV en voormalige eigenaar van Standard liet toen verstaan dat het ging om geruchten ‘Daar is nog geen sprake van’, klonk het.

Nu is dus toch een officiële aanvraag voor een notering gedaan. De eerste notering is voorzien voor april. De halfgeleiderspecialist wil 250 miljoen euro vers geld ophalen. Daarnaast zullen bestaande buitenlandse aandeelhouders aandelen verkopen: een overheidsfonds uit Maleisië (Sarawak) verkoopt een deel van zijn belang van 38 procent. De Japanse groep (TDK-Micronas) wil af van zijn belang van 2 procent.  

De drie Belgische oprichters, Duchâtelet, X-Fab-CEO Rudi De Winter en zijn vrouw, Melexis-CEO Françoise Chombar, blijven aandeelhouder van het 25 jaar oude bedrijf. Beleggers kennen De Winter misschien nog als co-CEO van Melexis, een functie die hij in 2011 neerlegde. X-Fab heeft er sindsdien een stevig groeiparcours opzitten.

De operatie wordt begeleid door de banken BNP Paribas en HSBC. Credit Suisse, Commerzbank en Oddo Seydler maken ook deel uit van het bankensyndicaat. De operatie vindt exclusief plaats in Parijs en er wordt vooral op institutionele aandeelhouders gemikt. Er worden geen aandelen verkocht via Belgische retailbanken. ‘In Parijs is er een sterke investeerdersgemeenschap met veel appetijt heeft voor IPO’s’ (beursintroducties), verklaart De Winter de keuze.

Overnames

Het bedrijf nam eind vorig jaar de Franse chipproducent Altis Semiconductor over, waardoor de omzet toenam tot 513 miljoen dollar (485 miljoen euro). Als Altis een volledig jaar in onze boeken zou worden opgenomen in plaats van slechts één kwartaal, zou de omzet zijn uitgekomen op 600 miljoen dollar (567 miljoen euro), legt De Winter uit.

Ter vergelijking: in 2012 zat X-Fab nog aan een omzet van 250 miljoen dollar. De Winter benadrukt dat X-Fab in principe genoeg cash genereert om zijn groeiplannen te bekostigen.' De komende drie jaar willen we 350 tot 370 miljoen dollar investeren om de capaciteit van onze fabrieken uit te breiden. In 2016 kwam onze bedrijfskasstroom uit op ruim 100 miljoen dollar. De beursgang dient dan vooral om te kunnen inspelen op externe groei.'

‘In de halfgeleiderindustrie is er consolidatie bezig en er zijn opportuniteiten. Het is nu een goed moment om naar de beurs te gaan en geld op te halen om overnames te doen’, zegt De Winter. X-Fab heeft nooit zelf een fabriek gebouwd; het kocht alle vestigingen.

Alles begon in 1992 met een overname in het voormalige Oost-Duitsland. Nadien volgden nog vijf andere overnames. De groep heeft nu drie fabrieken in Duitsland, één in de VS, één in Maleisië en één in Frankrijk. Ze telt 3.800 werknemers.

Sterke investeerdersgemeenschap

Vorig jaar deden geruchten de ronde dat X-Fab zou azen op het Maleisische bedrijf Silterra, dat zou worden geprivatiseerd. ‘We bekijken jaarlijks drie tot vijf overnames’, zegt De Winter. 

X-Fab ontwikkelt chiptechnologie en produceert chips voor derden. Het richt zich niet op digitale chips die in gigantische hoeveelheden in Azië worden geproduceerd voor elektronische apparaten als smartphones of laptops. X-Fab specialiseert zich in 'Analog/Mixed Signal chips', chips voor analoge producten. Het heeft de autosector als belangrijkste klant. 

Volgens De Winter zitten in elke auto gemiddeld tien chips die gemaakt zijn bij X-Fab. Onder meer chips in de motor die op hoge temperaturen en onder hoge spanning werken. Daarnaast maakt X-Fab ook veel chips voor medische toepassingen, sensoren waarmee DNA of bloed mee kan worden geanalyseerd. Met de analoge chips blijft X-Fab uit het vaarwater van de miljardenconcerns uit de sector, die zich op grote volumes richten.

Partner voor start-ups

‘Dat heeft het voordeel dat we niet de nieuwste fabrieken nodig hebben. Chipfabrieken worden typisch gebouwd om digitale chips en geheugen te produceren. Maar die technologie evolueert snel omdat die chips steeds kleiner moeten worden. Na 10 tot 15 jaar is een fabriek verouderd. Wij kunnen die dan een tweede leven geven.’

X-Fab produceert vaak voor 'Fabless' bedrijven, chipontwikkelaars die zelf geen fabrieken hebben. ‘De meeste innovatie gebeurt bij start-ups en die hebben geen fabrieken. X-Fab is een zeer geschikte partner daarvoor.' De grootste klant is Melexis, goed voor een derde van de omzet. Van bij de oorsprong hebben we het ontwerpen (Fabless) en de productie (Foundry) gescheiden. Het eerste werd Melexis, uit het tweede groeide X-Fab.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect