EU voert dieper onderzoek naar megadeal chipbouwers

Werknemers in een fabriek van chipproducent NXP, de vroegere chipdivisie van Philips. ©ANP XTRA

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de voorgenomen miljardenovername van het Nederlandse chipbedrijf NXP door het Amerikaanse Qualcomm.

De Europese Commissie heeft nog verschillende bedenkingen over de deal, omdat die mogelijk leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. Dat geeft de toezichthouder nu tot 17 oktober de tijd om een oordeel te vellen.

Het gaat om een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. Qualcomm kwam vorig jaar een overnamesom van 47 miljard dollar overeen met NXP, de sinds 2006 zelfstandige chipdivisie van Philips. De partijen hebben tot nu toe telkens gezegd dat ze de deal voor het einde van dit jaar afgerond willen hebben. De transactie is op 28 april officieel bij de Commissie aangemeld.

Margrethe Vestager, de eurocommissaris voor mededingingsbeleid, vreest onder meer dat door de fusie de concurrentie zou verdwijnen op het gebied van chips in de autobranche. Ook bestaan er mededingingszorgen over de halfgeleiders die worden gebruikt in bijvoorbeeld smartphones.

'We gebruiken onze elektronische apparaten - mobiele telefoons of tablets - elke dag. Omdat halfgeleiders in praktisch elk elektronisch apparaat worden gebruikt, zijn wij ervan afhankelijk voor deze apparaten. Met dit onderzoek willen we ervoor zorgen dat consumenten hun voordeel blijven doen met veilige en innovatieve producten tegen concurrerende prijzen', zegt Vestager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud