Handelsoorlogen komen hard aan bij chipgroep X-Fab

X-Fab halveert de winstverwachting voor het hele jaar. ©AFP

X-Fab, het zusterbedrijf van Melexis, miste in het derde kwartaal zijn omzetdoel en ziet de situatie nog verslechteren. De winstverwachting voor het hele jaar wordt gehalveerd.

X-Fab , een chipfabrikant uit de bedrijvengroep van de ondernemers Roland Duchâtelet en het echtpaar De Winter-Chombar, verwacht dat het dit jaar een bedrijfswinst (EBIT) van slechts 28 tot 32 miljoen dollar kan neerzetten tegenover een eerdere raming van 50 tot 70 miljoen dollar.

Omdat de groep met fabrieken in Duitsland, Frankrijk, de VS en Maleisië in de eerste negen maanden van het jaar al een bedrijfswinst van 33 miljoen dollar bijeen heeft gesprokkeld, betekent dat dat het vierde kwartaal in de rode cijfers eindigt.

Minder bestellingen

X-Fab-CEO Rudi De Winter wijst met de vinger naar de wereldwijde handelsconflicten. Die leiden tot onzekerheden in de markt. Daardoor krijgt X-Fab minder bestellingen uit de autosector, de medische sector of andere industrieën. Een groot deel van de omzet van X-Fab komt overigens van Melexis, dat vorige maand al een serieuze omzetwaarschuwing gaf voor het vierde kwartaal.

X-Fab wordt echter harder getroffen. ‘We zitten op het eind van de keten. Daarom is er een grote impact als de voorraden worden afgebouwd’, zegt De Winter. Maar hij benadrukt dat de fundamenten van X-Fab intact blijven en wijst erop dat er ook een grote positieve impact is als productie weer aantrekt.

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op 151 miljoen dollar, iets onder het doel van 154-159 miljoen dollar. Voor het volledige jaar mikt X-Fab op 582 tot 589 miljoen euro, met andere woorden een stabiele tot licht stijgende omzet. Tot voor kort rekende X-Fab nog op 615 tot 655 miljoen dollar omzet in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud