Klanten ASML worden aandeelhouder

Het chipmachinebedrijf ASML heeft een nieuw financieringsmodel ontwikkeld. De Nederlandse groep wil tot 25 procent van zichzelf verkopen aan haar grootste klanten om zo middelen op te halen voor productontwikkeling. Zo is er al een akkoord met het Amerikaanse Intel. Samsung en het Taiwanese TSMC kunnen nog volgen.

ASML maakte gisterenavond bekend dat het met het Amerikaanse Intel, 's werelds grootste chipfabrikant, een overeenkomst heeft bereikt over een ontwikkelingsprogramma voor een nieuwe generatie technologieën.

Intel stelt 829 miljoen euro ter beschikking voor onderzoek en ontwikkeling bij ASML, specifiek gericht op de zogenoemde 450-mm wafersen Extreme Ultra-Violet (EUV) lithografie. Daarnaast koopt het Amerikaanse concern in een eerste fase 10 procent van de uitstaande aandelen ASML voor 1,7 miljard euro. Later moet daar nog eens een belang van 5 procent bijkomen in het kader van het aanbod van ASML aan zijn grootste klanten om minderheidsparticipaties te nemen.

Alles samen zal Intel 3,3 miljard euro pompen in ASML. Dat moet helpen om de ontwikkeling van technologie voor de 450-mm wafersen EUV lithografie met twee jaar te versnellen.  Belangrijk, want die technologie zal de kosten voor een chip met 30 à 40 procent kunnen terugdringen.


De CEO van ASML, Eric Meurice, verduidelijkt in de Nederlandse pers dat de regeling met Intel nog maar een eerste stap is. Er worden nog gesprekken gevoerd met de Taiwanese chipproducent TSMC en met het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung. Welke belangen daarbij beoogd worden, wilde hij niet specifiëren. Hij verwacht de komende weken meer duidelijkheid te scheppen.

Alles samen zal ASML niet meer dan 25 procent van zijn aandelen verkopen, zo verzekert het bedrijf. Eén klant zal tot maximum 19,9 procent van het bedrijf kunnen verwerven. 'Het is absoluut onze bedoeling volledig onafhankelijk te blijven', aldus CFO Peter Wennink in een conferencecall dinsdagochtend.

Als het lukt om een kwart van de aandelen te verkopen, kan ASML in totaal 4,19 miljard euro ophalen. Middelen die het mogelijk moeten maken de komende jaren 1.000 à 1.200 mensen aan te werven.

ASML boekte vorig jaar recordresultaten. Er was een nettowinst van 1,5 miljard op een omzet van 5,7 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud