opmerkelijk

Mechels bedrijf plant chip in bij werknemers

Vergrote chip ©ANP XTRA

Met het inplanten van een chip in de hand van zijn werknemers wil het Mechels bedrijf New Fusion de mogelijkheden van durven digitaal gaan in de verf zetten.

De chip wordt ingeplant tussen duim en wijsvinger. De chip zal het mogelijk maken de deuren van het bedrijf te openen. Sleutels en badges worden overbodig. Ook de visitekaartjes van het bedrijf zitten er in. De informatie op de kaartjes kan contactloos worden doorgegeven aan een smartphone van een andere persoon.

New Fusion is zelf geen ontwikkelaar van chips of inplantaten. De start-up (drie jaar oud) wil zich wel opwerpen als een bruggenbouwer tussen marketing, media en technologie.

Het bedrijf omschrijft zichzelf als ‘een digital media agency’. Voor klanten als Johnson & Johnson, KBC, Huawei,… zet het acties en events op waarbij het digitale een belangrijke rol speelt.

Vincent Nys (26), de CEO en medestichter van het bedrijf, schrikt zelf van de weerklank van zijn marketingstunt in de media.

We willen gewoon meer aandacht voor de mogelijkheden van het digitale. We willen als bedrijf ook het voorbeeld geven aan onze klanten.
Vincent Nys
CEO New Fusion

‘We willen gewoon de boodschap meegeven: ‘durf gaan voor het digitale’. Het is geenszins onze ambitie om het inplanten van chips in werknemers bij onze klanten te gaan promoten, laat staan te gaan organiseren. We willen gewoon meer aandacht voor de mogelijkheden van het digitale. We willen als bedrijf ook het voorbeeld geven aan onze klanten.’

De geest van vernieuwing wordt binnen het eigen bedrijf gestimuleerd. Elke maand mag een werknemer een eigen creatief concept ontwikkelen en uitvoeren.

Een van die frisse ideeën was het zogenaamde biohacking: de symbiose van het menselijk lichaam en technologie De stap naar de inplarting van een elektronische RFID-chip was dan snel gemaakt.

De chips worden volgende week ingeplant. Het is niet de bedoeling om ze op korte termijn  te verwijderen.

Enkel de mannen

New Fusion telt vandaag twaalf medewerkers, waarvan negen mannen. De zes vrijwilligers voor de inplanting zijn allemaal mannen. ‘Bij vrouwen ligt zo’n stapje naar de inplanting in de hand moeilijker. Ze staan ook sceptischer tegen de ‘bionic man’. Geen probleem voor mij. Zoiets moet echt op vrijwillige basis’, aldus Nys.

Het bedrijf is voor 50 procent in handen van Nys, een zelfverklaard innovatiegoeroe. De andere helft zit bij twee vennoten: marketinggoeroe Wim Voss (een business angel sinds hij drie jaar geleden zijn communicatie- en eventbedrijf New Wave verkocht) en beveiligingspecialist Marc Henderix (ex-Belgacom, ex-Telindus).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect