Melexis scoort met temperatuursensoren voor medische toestellen

Françoise Chombar, de CEO van Melexis. ©Tim Dirven

Melexis, de Ieperse ontwikkelaar van chips voor auto’s en andere toepassingen, zag de omzet in het eerste kwartaal sterk stijgen. Door de impact van de coronacrisis wordt het tweede kwartaal een stuk zwakker. Maar een opmerkelijk lichtpuntje is de verkoop van temperatuursensoren voor medische toestellen.

In het eerste kwartaal kwam de omzet van Melexis uit op 138,2 miljoen euro. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder en 9 procent meer dan in het vierde kwartaal. Het omzetcijfer is bovendien aan de bovenkant van de eigen omzetverwachting. Zonder de negatieve impact van Covid-19 vanaf eind maart zou de omzet op meer dan 140 miljoen hebben afgeklokt, zegt CEO Françoise Chombar in een persbericht.

De sterke verkoop weerspiegelt zich in de winst. Zowel de bedrijfswinst als de nettowinst kwam met respectievelijk 24 en 20,7 miljoen euro ongeveer de helft hoger uit dan in de eerste drie maanden van 2019.

Tweede kwartaal

Melexis geeft traditioneel een prognose voor de omzet en de winstmarge voor het lopende kwartaal. Het bedrijf liet begin april echter weten zijn vooruitzichten voor heel 2020 in te trekken omdat de economische impact van de coronacrisis niet ingeschat kan worden.

Chombar geeft nu aan ‘een aanzienlijke negatieve invloed’ op de omzet in het tweede kwartaal te verwachten. ‘Melexis blijft zijn klanten bedienen op de best mogelijke manier’, zegt de topvrouw, ondanks ‘aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen, voornamelijk in chipassemblage’. Ook de vraagzijde is zwaar verstoord, omdat veel klanten in Europa en de VS hun fabrieken hebben gesloten. Melexis hangt voor 91 procent van zijn verkoop af van de auto-industrie en die is midscheeps getroffen door de corona-crisis. Het is uitkijken naar de geleidelijke heropstart van de activiteiten. In Azië is dat het geval, in Europa heropenen sommige fabrieken voorzichtig weer de deuren. 

Toch zijn er ook positieve elementen. Melexis schat het voorraadniveau van zijn klanten laag in. Bepaalde producten zijn bovendien extra in trek. Dat is het geval voor temperatuursensoren, een kritische component in diverse medische toestellen (diagnostiek, koortsmeting, beademingstoestellen). De invoering van strengere emissienormen in China, bekend als China 6, is dan weer een goede zaak voor de vraag naar Melexis’ druksensoren.

Het management van Melexis licht de kwartaalresultaten in de voormiddag nog toe tijdens een conferencecall.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud