Melexis ziet beterschap en knalt hoger op de beurs

Melexis krijgt weer meer bestellingen binnen, maar de winstmarge staat licht onder druk. ©Dieter Telemans

De ontwerper en verkoper van autochips is veel positiever geworden over de markt. Hoewel de winstmarge lichtjes onder druk staat, schiet het aandeel omhoog.

Melexis realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 123,3 miljoen euro. Dat is 16 procent minder dan een jaar eerder, maar 3 procent meer dan in het tweede kwartaal. Het is ook iets beter dan analisten hadden verwacht: zij rekenden op 120 miljoen euro.

Het brutoresultaat daalde met 28 procent naar 49,3 miljoen euro. Dat leverde een brutomarge op van 40 procent, waar 41,3 procent was verwacht. Volgens CEO Françoise Chombar is de iets lagere winstmarge te wijten aan 'een voortgezette geringe benutting van testcapaciteit' en een minder gunstige productmix in vergelijking met het tweede kwartaal.

Tegenover vorig jaar halveerde de bedrijfswinst (ebit) tot 18,2 miljoen euro. Ook de nettowinst halveerde, tot 15,4 miljoen euro.

'Degelijk resultaat'

Volgens Chombar behaalde Melexis in het derde kwartaal 'een degelijk resultaat', rekening houdend met het feit dat de autoverkoop wereldwijd krimpt en de economische en geopolitieke situatie onzeker is.

Positief is wel dat de ernstige voorraadcorrecties die Melexis de afgelopen negen maanden parten speelden, aan het wegebben zijn.

'Aangezien het bestelgedrag van onze klanten stap voor stap verbetert, verwachten we een verdere sequentiële omzetgroei in het laatste kwartaal van 2019', zegt Chombar in een persbericht.

Prognose

Voor het vierde kwartaal voorspelt Melexis een omzet van 123 à 129 miljoen euro, een brutomarge rond 40 procent en een operationele winstmarge rond 15 procent als de omzet in het middelpunt van de vork uitkomt. Die omzetprognose is in lijn met de verwachting van de analisten, maar ze rekenden wel op een iets hogere brutomarge van 41,6 procent.

De verwachting voor het hele jaar ziet er als volgt uit: een omzet tussen 483 en 489 miljoen euro, een brutomarge rond 40 procent en een bedrijfsmarge rond 15 procent. De consensusprognose voor de omzet stond tot dusver op 482 miljoen euro, maar analisten verwachtten wel een iets hogere brutomarge van 41,1 procent.

Gemengde analistenreacties

Melexis is veel positiever geworden over het consumentengedrag, merkt het beurshuis NIBC op. Een duidelijke verbetering in vergelijking met wat Chombar zei bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers. NIBC handhaaft zijn 'houden'-rating en koersdoel van 57 euro, maar ziet wel wat opwaarts potentieel wegens de verbeterde vooruitzichten op langere termijn.

Ook ING heeft het over ‘een geruststellende update’ omdat de voorraadcorrecties bij Melexis’ klanten uitbodemen en de visibiliteit lichtjes verbetert. ‘Wij vinden dit bemoedigend in het licht van enkele negatieve commentaren van de sector’, zegt analist Marc Hesselink. Negatief is wel dat de brutomarge 1 procentpunt zwakker was dan verwacht door een minder gunstige productmix. Hesselink handhaaft zijn advies (houden) en koersdoel (56 euro).  

KBC Securities spreekt van gemengde cijfers over het derde kwartaal met een hoger dan verwachte omzet, maar van een enigszins ontgoochelende brutowinstmarge. Dat is trouwens ook van toepassing op de prognose voor het vierde kwartaal.

Wat het commentaar van topvrouw Chombar over de markt betreft, reageren analisten Marcel Achterberg en Guy Sips vrij voorzichtig. De wereldwijde voorraadafbouw in de autosector neemt misschien wel af, maar de eindmarkten moeten nog een wezenlijk herstel laten zien. Bovendien lijkt de geopolitieke onzekerheid nog enkele kwartalen te zullen aanhouden.

De analisten verlaagden hun ramingen voor 2019, 2020 en 2021 na de tweedekwartaalcijfers en sluiten niet uit dat ze dat nogmaals doen na de (voor 17 uur geplande) conferencecall. Ze handhaven hun 'houden'-advies en koersdoel van 70 euro.

Kepler Cheuvreux maakt geen gewag van het hoopgevende commentaar van Chombar. Het beurshuis denkt dat de consensusramingen na de kwartaalcijfers slechts heel licht worden aangepast. Het advies blijft 'houden' gelet op de waardering en de beperkte voorspelbaarheid. Het koersdoel blijft 60 euro.

Positief is dat de verkoop uitbodemt en dat het einde van de voorraadcorrecties in de autosector naderbij komt, zegt Michael Roeg van Degroof Petercam. Zoals steeds is echter niet duidelijk wanneer de omzet weer zal beginnen groeien. Negatief is volgens de analist dat de voorraden hoog blijven. Wellicht komt het hierdoor dat het gebruik van de testfaciliteiten relatief laag was, wat op de marges weegt. De analist verwacht dat hij zijn ramingen voor 2020 met circa 5 procent zal verlagen die voor 2021 met 0 tot 5 procent. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 72 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud