in memoriam

Peetvader van Nederlandse chip overleden

Pieter Haeck

De 84-jarige Nederlandse ondernemer Arthur Del Prado, die een heus chipimperium neerpootte, is niet meer.

Quote, het Nederlandse magazine dat jaarlijks een lijst opstelt van de 500 rijkste Nederlanders, plaatst hem op dezelfde hoogte als Heineken en Philips. Arthur Del Prado bouwde sinds de jaren 60 met ASMI en ASML dan ook een waar chipimperium uit dat nog altijd toonaangevend is. 

Alles begon in 1968. Del Prado had zich in de Verenigde Staten kunnen vergapen aan de chiptechnologie en richtte in Nederland prompt ASM International op (Advanced Semiconductor Materials). Het bedrijf zette al snel een eigen type machine in de markt om chips te bakken en groeide als gek.

Begin jaren 80 was ASM International het eerste Nederlandse bedrijf dat naar de toen nog jonge techbeurs Nasdaq trok. In 1988 volgde een notering in het oosten, toen ASM Pacific Technologies op de beurstabellen van Hongkong verscheen. ASMI had een meerderheidsbelang in ASM PT. 

Del Prado waagde later nog een succesvollere zet, met de oprichting van de joint venture ASML, samen met Philips. Dat bedrijf innoveerde met de litographietechnologie en was goed voor een beurswaarde van 40 miljard euro. Daarmee overklaste het ruimschoots ASMI, dat maar goed was voor een beurswaarde van 2,2 miljard euro. 

Del Prado cashte snel op ASML. Hij had bij zijn overlijden een vermogen van 300 à 400 miljoen euro. Hij stond ook bekend voor zijn clashes met aandeelhouders. In 2008 onderdrukte hij aandeelhoudersprotest toen hij zijn zoon Chuck Del Prado in zijn plaats op de directeursstoel liet plaatsnemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect