Start-up helpt fabrieken aan lagere energiefactuur

Condugo helpt industriële bedrijven met complexe processen om alle energiestromen te stroomlijnen. ©BELGAIMAGE

Condugo ontwikkelde een energieplatform dat bedrijven tijd en geld bespaart.

‘Bedrijven spenderen elke maand twee tot drie dagen aan het verzamelen van data om hun energierapporten te schrijven. Dat is heel duur, en dan moeten ze nog beginnen met het verbeteren van hun energiebeheer’, zegt Peter Verboven, een van de drie oprichters van de Antwerpse start-up Condugo.

Vaak komen die energierapporten van dure consultants of rollen ze uit softwarepakketten van grote technologiebedrijven. Dat kan goedkoper en sneller, meenden Verboven en zijn twee mede-vennoten, die samen meer dan 50 jaar ervaring hebben in de energiesector. Twee jaar geleden staken ze de koppen bijeen en dat resulteerde in het softwareplatform Energy Hub.

Dat platform helpt industriële bedrijven met complexe processen alle energiestromen te stroomlijnen. En zelf vat te krijgen op de kost en eigen productie van energie. ‘Zoals een CRM-pakket de verkoop in goede banen leidt’, vergelijkt Verboven, hoofd van sales en productontwikkeling.

Aanbevelingen zoals ‘stap over naar energieleverancier x’ - zoals de oplossing van June doet voor particulieren - doet Energy Hub niet. Het duidt wel mogelijke problemen aan en geeft aan waar te veel wordt betaald. Alle energiegegevens van een bedrijf worden automatisch gecentraliseerd en gecontroleerd. Verschillende gebruikers kunnen ze ten alle tijde raadplegen op een online dashboard en in rapporten.

Cloud

Condugo, vijf mensen groot, richt zich op bedrijven met een jaarlijkse energiefactuur vanaf 500.000 tot enkele miljoenen euro. Wat overeenkomt met industrieel getinte bedrijven met 100 tot 150 werknemers. Het energieplatform draait in de cloud en de klant betaalt een licentie op basis van het aantal meters en gebruikers. Een kostprijs wil Verboven niet kwijt, wel dat het ‘veel goedkoper is dan het loon van een energiemanager’.

Voorlopig zitten er geen investeerders in het kapitaal van Condugo. De software werd ontwikkeld met 400.000 euro afkomstig van eigen inbreng, subsidie van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, krediet van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en omzet van de eerste klanten, waaronder Sabca Limburg, fabrikant van vliegtuigonderdelen.

Naast Sabca zijn er nog andere klanten maar die blijven voorlopig liever anoniem. Het gaat om een grote farmaspeler, een textielbedrijf en verschillende bedrijfsterreinbeheerders.

Voor eind dit jaar trekt de start-up uit Kapellen wel externe hulp aan. Bij business angels, durfkapitaalverschaffers en industriële partijen wil Condugo een half miljoen euro ophalen. Die middelen moeten het bedrijf opschalen naar Nederland en later naar andere Europese landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud