Taiwanese chipreus investeert 100 miljard

©VIA BLOOMBERG NEWS

De grootste chipgieterij ter wereld, het Taiwanese TSMC, investeert de komende drie jaar 100 miljard dollar in extra productiecapaciteit. Dat gigantische bedrag moet de exploderende vraag helpen opvangen.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), met klanten als Apple en Qualcomm, had al een plan ontvouwd om dit jaar tussen 25 miljard en 28 miljard dollar te besteden aan de ontwikkeling en de productie van geavanceerde chips. Dat investeringstempo wordt nu stevig opgevoerd.

'Dit is een mindblowing bedrag', schrijft marktenstrateeg Frank Vranken van Puilaetco in zijn ochtendmail. 'Het onderstreept de acute noodzaak om in sneltempo het chipaanbod te verhogen'.

Dit is een mindblowing getal dat de noodzaak onderstreept om in sneltempo het chipaanbod op te voeren.
Frank Vranken
Hoofdstrateeg Puilaetco

Internationale bedrijven kampen met een zwaar tekort aan halfgeleiderchips dat autobedrijven dwong hun productie te verminderen. Ook de producenten van smartphones en laptops kampen met productievertragingen en flessenhalzen. Ook andere sectoren ondervinden hinder nu almaar meer apparaten en machines microchips bevatten. 'Net als olie in de jaren 70 zijn chips de grondstof die onze economie draaiende houdt', schrijft Vranken.

Vorige week kondigde Intel, een concurrent van TSMC, een investering van 20 miljard dollar aan in zijn fabriek in Arizona. Intel wil de Aziatische hegemonie in de chipproductie breken door in onderaanneming voor andere bedrijven chips te produceren. Ook TSMC bouwt een fabriek in Arizona.

Net als olie in de jaren 70 zijn chips de grondstof die onze economie draaiende houdt.
Frank Vranken
Hoofdstrateeg Puilaetco

Beursreactie

De miljardeninvestering van TSMC is opnieuw goed nieuws voor ASMI en ASML . De zwaargewicht in de Amsterdamse AEX-index is met zijn chipassemblagemachines een cruciale schakel in chipfabrieken. Ook ASML's toeleverancier ASM International rukt stevig op in Amsterdam met 4 procent koerswinst. In Brussel wint chipontwikkelaar Melexis 1,4 procent. Zusterbedrijf X-Fab wint 5 procent in Parijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud