Topman Intel verkocht massaal aandelen na info over veiligheidslek

Brian Krzanich ©REUTERS

Het nieuws over de beveiligingsfouten in de chips van ’s werelds grootste halfgeleidermaker kan een financieel staartje krijgen voor Intel-topman Brian Krzanich.

Krzanich kreeg eind november 24 miljoen dollar op zijn bankrekening na de verkoop van aandelen en de uitoefening van opties in zijn eigen bedrijf, een transactie die toen omwille van de vrij grote omvang al wenkbrauwen deed fronsen.

Op zich is het niet ongewoon dat managers, binnen bepaalde wettelijke krijtlijnen, aandelen van hun eigen bedrijf kopen en verkopen. Maar in dit geval was er mogelijk sprake van handel met voorkennis.

Toen Krzanich in oktober de opdracht gaf voor de aandelenverkoop, wist hij al dat Intel te kampen had met een levensgroot beveiligingsprobleem in miljoenen van zijn chips overal ter wereld. De experts van Google die het probleem ontdekten, zouden Intel al in juni op de hoogte hebben gebracht, zeggen bronnen bij de chipfabrikant.

Koers tot 5 procent lager

Dat het om koersgevoelige informatie ging, mag blijken uit de koersreactie van Intel toen het nieuws woensdagavond ruimer bekend raakte. Het aandeel dook tijdens de handel tot zo’n 5 procent omlaag, om 3,4 procent lager te sluiten.

Koersgevoelige informatie moet in principe zo snel mogelijk met de markt gedeeld worden, maar in dit geval was dat onmogelijk omdat de chipbedrijven eerst een oplossing voor het beveiligingsprobleem wilden vinden. Anders zouden ze hackers de pap in de mond geven om het lek te misbruiken.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC geeft voorlopig geen commentaar op het nieuws. Intel zegt dat de aandelentransacties van Krzanich niets te maken hebben met de informatie over het beveiligingsrisico.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud