Tweede belabberd kwartaal op rij voor X-Fab

X-Fab maakt chips voor de autosector, de computer- en communicatiemarkt en voor medische toestellen. ©DB360145828

De Belgische chipdesigner blijft last hebben van de slabakkende autosector en van voorraadafbouw bij grote klanten.

X-Fab  kent een moeilijk jaarbegin. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 9 procent tot 131 miljoen dollar ten opzichte van het jaar voordien - het laagste cijfer in 2,5 jaar. Tussen maart en juni kwam er geen beterschap: de omzet bleef steken op 131,6 miljoen dollar. Dat is 15 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018, maar wel in het midden van de vork die X-Fab naar voren schoof (128 tot 135 miljoen dollar).

De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam aan de bovenkant van X-Fab's verwachtingen uit op 11,8 miljoen dollar en vertegenwoordigt 9 procent van de omzet.

Autosector

De autosector - goed voor bijna de helft van de totalesomzet - blijft het chipbedrijf uit de stal van de Melexis-ondernemers Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar parten spelen. De inkomsten in dat segment daalden met meer dan een vijfde (-21%) tot 62,5 miljoen dollar.

In de belangrijkste divisies (chips voor auto's, medische en industriële toepassingen) lag de omzet 16 procent lager dan het jaar voordien. 'Onze klanten hebben een beperkt zicht op de toekomst. Ze blijven voorzichtig in hun aankopen en bouwen hun voorraden verder af', klinkt het. Ook op de computer- en communicatiemarkt, die een derde van de groepsomzet levert, heeft X-Fab het moeilijk: de omzet daalde er op één jaar tijd met 14 procent tot 39,1 miljoen dollar.

Geen beterschap

X-Fab verwacht niet echt beterschap. Het chipbedrijf gaat voor het derde kwartaal uit van een omzet van 128 tot 135 miljoen dollar - dezelfde vork die het hanteerde voor het tweede trimester - en een ebitda-marge van 4 à 10 procent.

'Gezien het onzekere klimaat, is de visibiliteit voor het vierde kwartaal beperkt', stelt X-Fab.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud