Winstmarges Melexis stagneren dit jaar

CEO Françoise Chombar - foto Dominic Verhulst ©© Dominic Verhulst

Melexis, de specialist in halfgeleiders voor auto's, waarschuwt voor een moeilijk eerste kwartaal, maar de vooruitzichten voor heel 2013 'blijven intact', aldus CEO Françoise Chombar. De winstmarges zouden wel stagneren, mogelijk zelfs iets lager liggen. Over het laatste kwartaal van 2012 stelde Melexis lichtjes teleur.

Momenteel maakt Melexis een iets moeilijkere periode door. 'Seizoensgebonden effecten, zoals het bijstellen van de prijscurve aan het begin van het jaar en de nasleep van zowel het westerse als Chinese nieuwjaar, in combinatie met een somber sentiment bij onze klanten in het vorige kwartaal en bijgevolg lagere bestellingen, wegen op het eerste kwartaal', stelt CEO Françoise Chombar in een mededeling. De omzet in het eerste kwartaal zou rond 60 miljoen euro schommelen, de tweede daling op rij kwartaal op kwartaal. Vanaf het tweede kwartaal rekent Chombar 'op vernieuwde groei'.

Voor het hele boekjaar behoudt Melexis zijn optimisme. 'Onze vooruitzichten voor 2013 blijven intact aangezien we voortdurend innovatieve producten op de markt introduceren, standvastig als we zijn in onze visie als ingenieurs voor een duurzame toekomst'', klinkt Chombar hoopvol . Voor 2013 mikt het bedrijf op een groei van de omzet tussen 5 en 10 procent, een brutomarge boven 45 procent en een bedrijfsmarge boven 21 procent, als de wisselkoers euro/dollar rond 1,30 blijft. Die marges liggen wel iets onder die welke vorig jaar gehaald werden.

2012

In 2012 kwam het bedrijf uit op 22,6 procent operationele winstmarge en 46,9 procent brutomarge. Het brutoresultaat steeg vorig jaar met 7 procent tot 115,5 miljoen, de bedrijfwinst ging 3 procent hoger tot 55,9 miljoen. De omzet groeide met 7 procent tot 247 miljoen euro, al was dat voor meer dan de helft te danken aan een gunstige wisselkoers euro/dollar. 'Melexis heeft zijn omzet dus verhoogd, tegen de trend in en temidden van economische onzekerheid. Onze productportfolio kan dus beschouwd worden als erg veerkrachtig', aldus Chombar.

Zoals het bedrijf eerder aankondigde sloot het vierde kwartaal af met een omzet die lager lag dan die van het derde kwartaal. Jaar op jaar steeg die kwartaalomzet evenwel met 8 procent tot 62,1 miljoen, zowat 2 procent onder de analilstenconsensus. In deze periode hadden de wisselkoersen, door een stijging van de euro, een negatieve impact op de inkomsten. Het bedrijfsresultaat daalde met 5 procent jaar op jaar tot 13,7 miljoen, 3 procent lager dan de markt had verwacht.

De nettowinst ging 27 procent hoger tot 16,5 miljoen tijdens de laatste drie maanden van het jaar, maar dat heeft alles te maken met fors lagere belastingen. Analisten hadden hier maar op 11,9 miljoen gerekend.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud