X-Fab krijgt klap op de beurs

De top van X-Fab bij het beursdebuut. ©Yves Forestier

De beurskoers van X-Fab, het chipbedrijf met Belgische roots dat in april zijn beursdebuut maakte, zakt onder de introductieprijs na een tegenvallend kwartaalrapport.

X-Fab is de chipfabrikant uit de stal van Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter. Het zusterbedrijf van Melexis maakte in april zijn beursdebuut op Euronext Parijs.

De introductieprijs werd toen op 8 euro per aandeel vastgelegd. Het aandeel  dook maandagochtend onder die kaap na een klap van meer dan 9 procent als eerste reactie op de tweedekwartaalcijfers.

Het bedrijf zag de kwartaalomzet jaar op jaar met 18 procent toenemen tot 139,3 miljoen dollar dankzij de overname van een Franse fabriek. Kwartaal op kwartaal was er echter een daling met 6 procent als gevolg van lagere inkomsten uit de consumententak. 

De bedrijfswinst zakte jaar op jaar en kwartaal op kwartaal met respectievelijk 24 en 21 procent. Wellicht kwam dat bij beleggers als een onaangename verrassing aan.

Elektronica

Voor het huidige derde kwartaal zou de omzet ongeveer stabiliseren (138 à 143 miljoen dollar). Qua bedrijfswinst stelt X-Fab een ebitda-marge van 19 procent in het vooruitzicht voor het derde kwartaal en 'ongeveer 20 procent' voor het vierde kwartaal. Dat is beduidend meer dan de marge van 16,6 procent in het tweede kwartaal. Sommige beleggers hadden echter op nog meer gerekend, gezien het bedrijf eerder een ebitda-marge '19 à 20 procent' als doelstelling voor het hele jaar naar voren had geschoven.

Opmerkelijk: X-Fab voorspelt dat de productie in onderaanneming voor de consumentensector tot nul terugvalt en legt de focus op de drie kerndomeinen: halfgeleiders voor automotive, medische en industriële toepassingen. Dat is op zich geen verrassing, alleen lijkt het afscheid van de consumentenmarkt - waaronder onderdelen voor allerhande mobiele apparaten - sneller dan verwacht te verlopen.

X-Fab is de grootste Europese chipfabrikant in een sector die gedomineerd wordt door Aziaten en zit in de niche van sensoren en chips voor analoge toepassingen. Het bedrijf heeft drie fabrieken in Duitsland en vestigingen in Frankrijk, de VS en Maleisië. De grootste klant is het Belgische beursgenoteerde chipbedrijf Melexis , dat net als X-Fab wordt gecontroleerd door Xtrion, de holding van Duchâtelet, X-Fab-CEO De Winter en zijn vrouw, Melexis-CEO Françoise Chombar.

X-Fab heeft zijn officiële zetel in België (Tessenderlo), maar is hier weinig bekend. De chipfabrikant met 3.800 werknemers is sterk aanwezig in Duitsland en kocht onlangs zijn grootste fabriek in Frankrijk. Na succesvolle testen voor een select aantal klanten is CEO De Winter van plan de volwaardige productie in de Franse fabriek in het huidige kwartaal op te starten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud