Airbnb groeit met de helft in België

Airbnb wordt ook populairder op het platteland. ©ANP XTRA

Via het verhuurplatform werden in een jaar 779.000 overnachtingen geboekt in ons land.

Airbnb zet zijn opmars ook in ons land voort. Het Amerikaanse verhuurplatform voor kamers zegt dat er in de periode van augustus vorig jaar tot augustus dit jaar 779.000 toeristen gebruikmaakten van zijn dienst. Dat komt neer op een groei van 49 procent, zegt de directeur van Airbnb België en Frankrijk in De Standaard.

Om de cijfers van Airbnb in perspectief te plaatsen: vorig jaar verbleven iets meer dan 15 miljoen toeristen in Belgische hotels.  

In totaal bestaat het aanbod van de site uit 14.600 adressen in ons land, van individuele kamers tot volledige woningen. Die werden gemiddeld 31 nachten per jaar verhuurd.

4.315 euro huurinkomsten

Volgens Airbnb levert dat een 'typische verhuurder' jaarlijks 2.100 euro aan inkomsten op. In dat cijfer lijkt Airbnb de grotere professionele verhuurders te hebben uitgefilterd, want het bedrijf spreekt over 63 miljoen euro inkomsten voor de verhuurders. Als dat bedrag gedeeld wordt door het aantal verhuurde locaties, kom je uit op gemiddelde huurinkomsten van 4.315 euro per jaar.

Het platform kende vooral in Wallonië een sterke groei (+79%). In Vlaanderen ging de verhuur met ruim de helft hoger (+54%). In beide regio's neemt ook de populariteit van overnachtingen op het platteland toe.

Brussel

In Brussel (+35%) leed het bedrijf onder de strengere Brusselse regelgeving met de invoering van een toeristenbelasting.

Gesponsorde inhoud

Partner content