Booking.com verliest laagsteprijsgarantie

©ANP XTRA

Hotels mogen op hun eigen website voortaan lagere kamerprijzen aanbieden dan op Booking.com. De ministerraad heeft daarvoor vandaag een wetsontwerp goedgekeurd. Booking.com is niet blij met het voorstel.

De aanpassing komt er na klachten van de horecafederaties over de contractvoorwaarden met die operatoren. Booking.com is het niet eens met het voorstel.

De beslissing van donderdag komt niet als een verrassing. De horecasector had al bij de regering aangeklopt  en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) had overlegd met het Europese topmanagement van Booking.com. Hij oordeelde toen al dat er tariefvrijheid moest zijn. Het wetsontwerp dat hij samen met minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) klaarstoomde, is daar een gevolg van.

Betere prijzen

'Door dit initiatief komt er een einde aan het onevenwicht tussen de uitbaters van hotels en dergelijke en de platformoperatoren, waarbij de actievrijheid van de hoteluitbaters wordt versterkt', legt minister Peeters uit. Volgens hem is het ontwerp ook een goede zaak voor de consumenten, omdat zij betere prijzen kunnen bekomen op de sites van de hotels en andere toeristische logies zelf.

Dit voorstel versterkt de actievrijheid van de hoteluitbaters.

Peeters geeft toe dat de platformen het voor de hoteluitbaters mogelijk maken hun zichtbaarheid en dus hun verkoop op te krikken. Vandaag zijn die platformen echter niet meer weg te denken van de markt en zijn de exploitanten ervan afhankelijk geworden.

'Door deze machtsverhouding konden de platformoperatoren voor online reservaties contractclausules opleggen aan de exploitanten, zoals het verbod lagere prijzen te bieden op hun eigen website. Dit ontwerp heft dergelijke clausules op', aldus Peeters.

Booking.com: slecht voorstel

In een reactie zegt Booking.com het oneens te zijn met de tekst. Het bedrijf is ervan overtuigd dat prijspariteit een transparante en consistente prijsvergelijking garandeert voor de consument. 'In plaats van honderden individuele accommodatiewebsites te moeten consulteren om prijzen te vergelijken, kan de consument op één platform terecht om zijn beslissing makkelijker te maken', luidt het.

Het behouden van beperkte pariteit zorgt er volgens Booking.com ook voor dat het een platform kan blijven waar kleinere, onafhankelijke hotels of een gastverblijf beheerd door een familie op het Belgische platteland dezelfde kans hebben om klanten aan te trekken als grote hotelketens, ongeacht hun marketingbudget, in een markt die steeds internationaler wordt en meer en meer gedomineerd wordt door mobiele toestellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect