Driesterrenrestaurant Hertog Jan sluit zijn deuren

Chef Gert De Mangeleer (rechts) en sommelier Joachim Boudens ©Karoly Effenberger

Eind dit jaar sluit het driesterrenrestaurant Hertog Jan zijn deuren. Chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens serveren op 22 december de laatste gerechten in hun verbouwde hoeve in Zedelgem.

Het duo kondigde de sluiting afgelopen nacht aan het personeel aan en verspreidde een videoboodschap via sociale media. In Sabato doen ze exclusief het hele verhaal.

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens willen stoppen op het hoogtepunt, zodat er weer tijd vrijkomt voor nieuwe plannen. Zo willen de twee vrienden en vennoten nieuwe vestigingen openen van hun bistro Less. Er zijn ook plannen met topgastronomie, maar niet langer op een vaste locatie. 

De gerechten en de beleving die we nu brengen in Hertog Jan zitten op hun beste niveau ooit.
Gert De Mangeleer

Boudens en De Mangeleer legden samen een indrukwekkend parcours af. In vijf jaar tijd kookten ze drie Michelinsterren bij elkaar. Een unicum in ons land. In de zomer van 2014 verhuisde Hertog Jan vanuit Sint-Michiels Brugge naar een gerenoveerde herenhoeve in Zedelgem. Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, samen eigenaar van Hertog Jan, moesten toen zeer diep in de buidel tasten: de investering kostte 4,2 miljoen euro. Maar de schaalvergroting bleek een succes: sinds de verhuizing draait het driesterrenrestaurant op volle toeren: twee shifts per dag, 500 couverts per week. Dat is goed voor een omzet die soms 500.000 euro per maand haalt. Daarmee is Hertog Jan een van de best presterende sterrenrestaurants van België. De zaken gaan zo goed dat alle investeringen eind dit jaar voor 80 procent zijn terugbetaald. 

©Karoly Effenberger

Het duo achter Hertog Jan vindt het nu het ideale moment om te stoppen. ‘We hebben er altijd van gedroomd om in schoonheid te eindigen’, zegt Gert De Mangeleer. En dat moment is nu gekomen. De gerechten en de beleving die we nu brengen in Hertog Jan zitten op hun beste niveau ooit.’

We hebben een groep met veel talent en daarmee willen we van 2018 het mooiste Hertog Jan-jaar ooit maken.
Joachim Boudens

Hertog Jan heeft 33 vaste medewerkers in dienst en een 3-tal stagiairs. Less telt 6 werknemers. De volgende weken wordt overlegd hoe ze hun werknemers kunnen inpassen in de nieuwe plannen. ‘We willen zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk aan boord houden’, zegt Boudens. ‘We hebben een groep met veel talent en daarmee willen we van 2018 het mooiste Hertog Jan-jaar ooit maken.’

Door het einde van Hertog Jan blijft het Hof van Cleve in Kruishoutem vanaf eind dit jaar over als enige Belgische restaurant met drie sterren - tenzij Michelin in november van dit jaar een nieuw driesterrenrestaurant bekroont.

Lees hier het exclusieve afscheidsinterview uit ons weekendmagazine Sabato met Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Meer info op de site van Hertog Jan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud