Fountain getroffen door fraude in Denemarken

Fountain specialiseert zich in automaten voor warme dranken, van koffie tot soep. ©Thierry du Bois

De koffieautomatengroep Fountain heeft opnieuw een belabberd halfjaar achter de rug. De omzet daalt verder, de ebitda ligt onder de verwachting en er is fraude aangetroffen in Denemarken.

Fountain , een leverancier van warme dranken in kantoren, slaagt er vooralsnog niet in om het tij te keren na een rampjaar waarin verlies werd geboekt en de CEO vertrok. De aandeelhouders, met de Matexi-families Vande Vyvere en Hannecart, farmamiljardair Marc Coucke en Degroof Petercam, zullen nog wat geduld moeten oefenen.

In de eerste jaarhelft zakte de omzet met nog eens 10 procent tot 14 miljoen euro. De daling komt doordat Fountain zich aan het terugtrekken is uit het vending-segment en omdat de warmedrankenmachines met cartouches, een oudere technologie, terrein verliezen.

Verlies

Onderaan de resultatenrekening staat opnieuw een verlies, -0,44 miljoen euro of 0,10 euro per aandeel. Dat verlies is voor een deel toe te schrijven aan fraude in Denemarken door een werknemer. Daarvoor werd een uitzonderlijke correctie van 0,3 miljoen euro doorgevoerd. Voorzitter Eugeen Beckers zegt dat hij hierover geen verdere toelichting kan geven omdat het gerechtelijk onderzoek nog loopt.

Fountain kwam met een brutobedrijfswinst (ebitda) van 0,74 miljoen euro flink onder de lat die de banken hadden gelegd. Na de herfinanciering van de schuld in april, werden nieuwe convenanten opgelegd. Drie ervan (omzet, schuld en investeringen) werden gehaald, maar de ebitda kwam fors uit onder de afgesproken 1,268 miljoen euro.

Zelfs als de Deense fraude uit de resultaten wordt gefilterd, komt de rebitda met 1,108 miljoen uit onder de afgesproken lat. Volgens Beckers hebben de kredietverstrekkers een waiver (vrijstelling) gegeven voor het niet-halen van de doelstellingen.

CEO

Over een eventuele nieuwe CEO rept Fountain met geen woord in het persbericht. 'Op dit moment is daar nog weinig vooruitgang geboekt', zegt Beckers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud