Advertentie

Helft horeca Brussel in slechte papieren

Een ober in een Brussels café. ©Tim Dirven

Bijna een kwart (2.577) van de 12.000 hotels, cafés en restaurants wordt bedreigd met een gerechtelijk akkoord of het faillissement.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Brusselse werkgeversorganisatie Beci. Nog eens 1.421 horecazaken zitten diep in de gevarenzone, 1.918 kennen een hoog risico en 3.369 zijn matig bedreigd. Dat komt erop neer dat de helft van alle horecazaken in Brussel er financieel weinig florissant voor staat.

Slechts 393, of goed 3 procent, van de ongeveer 12.000 hotels, cafés en restaurants in het Brussels Gewest zijn financieel kerngezond. Nog eens 2.113 bedrijven zijn financieel relatief zorgeloos.

Het is voor het eerst dit jaar dat Beci een gedetailleerde röntgenfoto van de financiële gezondheid van de Brusselse horeca maakt. De cijfers zijn de voorbije weken verzameld door het handelsinformatiekantoor Graydon. Dat keek niet alleen naar de jaarrekeningen van de handelszaken, maar ook naar hun problemen met het betalen van facturen, de fiscus of socialezekerheidsbijdragen. Er is ook gekeken welke bedrijven aan elkaar gelinkt zijn met dezelfde zaakvoerders. ‘Als één horecazaak in vieze papieren zit, dreigt die andere bedrijven van dezelfde eigenaar in haar val mee te sleuren’, zegt Eric Van den Broele van Graydon.

De cijfers maken volgens Beci duidelijk dat het vijf voor twaalf is voor de Brusselse horeca. De horeca doet het traditioneel slechter dan andere sectoren, maar op nationaal niveau is 60 tot 70 van de bedrijven gezond. In Brussel is duidelijk sprake van een significant slechtere situatie.

Ruim een op de drie van de 12.000 zaken ligt in Brussel-stad, het toeristische hart van de regio. Die draait economisch op een bijzonder laag pitje sinds november vorig jaar. Eerst was er de lockdown door de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs, gevolgd door de terreurdaden in Brussel op 22 maart. Tegelijk groeit het protest bij de lokale handelaars over de voetgangerszone in het centrum die hun bakken omzet zou kosten. Enkele honderden handelaars vroegen gisteren voor het begin van de gemeenteraad aan het Brusselse stadhuis het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud