Helft witte kassa's moet worden vervangen

©Photo News

Er is een technisch probleem met het geheugen van de helft van de geregistreerde 'witte' kassa's in de Belgische horeca. Ze moeten worden vervangen.

Door een probleem met het opslaggeheugen moeten 12.000 witte kassa's die gebruikt worden in Belgische eetgelegenheden worden vervangen, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Financiën.

Om welk type en merk het gaat, wil de FOD niet kwijt. Volgens onze informatie gaat het om kassa's van CleanCash, een merk van het Zweedse bedrijf Retail Innovation. 'Het enige dat ik kan zeggen is dat de kassa's certificatienummers hebben tussen RET 01 en RET 05', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën.

Geen data meer opslaan

Ik ben erg boos over de manier waarop de FOD hierover bericht.
Danny Van Assche
Voorzitter Horeca Vlaanderen

De kassa's moeten worden vervangen omdat ze na verloop van tijd geen gegevens meer registreren. 'Wanneer de witte kassa's 1,5 tot 2 jaar in gebruik zijn, kan het gebeuren dat ze geen data meer opslaan', zegt Adyns.

Volgens de FOD gaat het om een klein probleem, maar bij 'enkele' ondernemers is de registratie daadwerkelijk gestopt. 'Zij hebben ons meteen gewaarschuwd, waardoor we het probleem snel hebben kunnen oplossen', aldus Adyns. Toch kan de FOD niet uitsluiten dat er nog kassa's de omzet- en btw-gegevens niet meer registreren en dat horecaondernemers dat niet gemerkt of gemeld hebben.

De producent zal de kassa's nu gratis vervangen. 'Wij zullen de administratie die dat vergt voor onze rekening nemen', zegt Adyns. 'De getroffen horecaondernemers zullen weinig last ondervinden.'

Ondernemers boos over onduidelijkheid

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen reageert misnoegd. 'Ik ben erg boos over de manier waarop de FOD hierover bericht', zegt voorzitter Danny Van Assche. 'Wij wisten tot vanmiddag van niets. Ook nu is er nog veel onduidelijk. Bovendien is het niet duidelijk om welke kassa's het precies gaat. Honderden horeca-ondernemers maken zich nu zorgen, al dan niet terecht.'

De FOD weerlegt de kritiek. 'De producent heeft beslist niet te communiceren', zegt Adyns. 'Maar wij informeren de horecaondernemers desondanks wel door de certificatienummers van de getroffen kassa's bekend te maken.'

De witte kassa werd een jaar geleden ingevoerd om fraude in de horeca tegen te gaan. Ondernemers die jaarlijks voor meer dan 25.000 euro bereide voeding verkopen moeten de kassa, die alle transacties registreert gebruiken. Wie de regels niet naleeft, krijgt boetes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud