Horeca-uitbaters tevreden over eerste week na heropstart

Horeca-uitbaters zijn tevreden met de eerste week na de heropstart sinds de lockdown. ©Tim Dirven

Hoewel acht op de tien cafés en restaurants aan verminderde capaciteit draait, zijn de uitbaters tevreden over de eerste week na de heropstart.

Drie op de vier horecaondernemers vinden dat de eerste week na de heropstart 'gewoon' tot 'zeer goed' verlopen is, leert een rondvraag van Horeca Vlaanderen bij haar leden. Bijna de helft (45,51 procent) vindt het dragen van een mondmasker de moeilijkste aanpassing. Zowat 20 procent vindt het moeilijk om voortdurend de richtlijnen goed na te leven.

De vereiste aanpassingen in zaken hebben een prijskaartje, zegt Horeca Vlaanderen. Ruim de helft (55,1 procent) van de horeca-ondernemers kon dat onder 1.000 euro houden. Voor de meesten (86,04 procent) bleven de kosten onder 3.000 euro. Enkele opvallende uitschieters bij restaurants hebben meer dan 10.000 euro geïnvesteerd in aanpassingen.

Verminderde capaciteit

Wegens de anderhalvemeterregel om het coronavirus in te dijken draaien veel cafés en restaurants aan verminderde capaciteit. Volgens Horeca Vlaanderen is dat voor acht op de tien zaken het geval. 'De verschillen zijn groot. Bijna de helft (43,67 procent) kan de vermindering in capaciteit beperken tot maximaal 30 procent minder tafels. Een op de vijf uitbaters ziet meer dan de helft van zijn capaciteit verdwijnen', klinkt het.

Dat leidt tot omzetverlies, wat deels wordt opgevangen door de steunmaatregelen zoals de lagere btw. Negen op de tien ondernemers zijn '(zeer) tevreden' met die steunmaatregelen, zeker met de btw-verlaging. 'Die heeft geen negatief effect voor de klant, want in 87,74 procent van de gevallen blijft de prijs ongewijzigd', zegt Horeca Vlaanderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud