Kookatelier van Yves Mattagne failliet

Yves Mattagne in zijn tweesterrenrestaurant Sea Grill. Dat draait uitstekend. Zijn kookatelier is failliet. ©Thierry du Bois

Het kookatelier van Yves Mattagne, de chef van het tweesterrenrestaurant Sea Grill in Brussel, is failliet verklaard. Het torste een schuld van 1,2 miljoen euro.

De Brusselse sterrenchef Yves Mattagne heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een betere chef-kok is dan een ondernemer. En de handelsrechtbank in Brussel lijkt hem een beetje gelijk te geven. Dinsdag verklaarde ze Atelier Yves Mattagne failliet.

Mattagnes atelier, dat acht mensen op de payroll had staan, was sinds 2009 gevestigd in het pakhuis op de site van Tour & Taxis in Brussel. Amateurs en professionele koks konden er kooklessen volgen, er konden privé- of bedrijfsfeesten en incentives worden gehouden, en er was ook een cateringservice.

Financiële problemen

Mattagne kampte al meer dan twee jaar met financiële problemen in zijn culinaire atelier. Initiatieven om de situatie recht te trekken - op een bepaald moment werd een Franse investeerder gevonden en waren er plannen om bescherming tegen de schuldeisers te vragen - mislukten. In 2015 boekte het atelier 297.000 euro verlies. De totale schuldenlast bedroeg 1,2 miljoen euro.

Volgens Mattagne liepen de kooklessen goed, maar waren er problemen met de traiteurdiensten. Het atelier was volgens de chef-kok niet in staat de lagere prijzen te volgen van traiteurs die meer volume konden omzetten. Een geste van Tour & Taxis om de huur te verlagen mocht niet baten.

Mattagne blijft achter het fornuis staan van het Brusselse tweesterrenrestaurant Sea Grill in het Radisson-hotel in Brussel. Hij is mede-eigenaar. ‘Het restaurant draait uitstekend’, zegt hij. Sinds kort heeft Mattagne ook de brasserie Balthazar in Knokke. Uit de brasserie YuMe trok hij zich terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud