Washington wil interne keuken zien van techreuzen

De toplui van Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook, hebben nog een maand de tijd om interne documenten over te maken aan Washington. ©REUTERS

Een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft interne documenten opgevraagd van de belangrijkste techreuzen van het land.

Capitol Hill wil het mailverkeer van Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook doorploegen om te onderzoeken of die giga-ondernemingen hun machtspositie niet hebben misbruikt om concurrenten buiten spel te zetten.

De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden heeft daarbij ook Apple-topman Tim Cook, Alphabet-CEO Larry Page, Facebook-gezicht Mark Zuckerberg en Amazon-baas Jeff Bezos rechtstreeks aangesproken.

Zij worden gevraagd om de e-mails over te maken die ze de voorbije tien jaar hebben verstuurd over overnamedossiers. Het viertal heeft tot 14 oktober de tijd om al die documenten over te maken. Later zullen ze wellicht ook aan de tand worden gevoeld tijdens hoorzittingen 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen schiet in actie op het einde van een sowieso bewogen zomer voor 'Big Tech'. Eerder deze week werd duidelijk dat vijftig Amerikaanse staten samen een kartelnonderzoek waren gestart naar de dominante positie van Google om de markt voor digitale advertenties.

Deze zomer was al bekendgeraakt dat ook het Amerikaanse gerecht een groot onderzoek was gestart naar mogelijke conurrentieverstoring door de grote technologiebedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect