AB InBev bekijkt kwijtschelden huur cafés

Caféuitbaters die een pand huren van brouwer AB InBev zijn niet tevreden met de maatregelen. © Jan De Meuleneir

Na drie weken van verplichte sluiting moeten de Belgische cafés nog minstens twee weken de deuren dichthouden. Meerdere brouwerijen die panden verhuren, deden al een geste en schelden de huur kwijt. AB InBev oogst kritiek omdat het dat nog niet deed.

Om café-uitbaters te steunen hebben verschillende brouwerijen, waaronder de Primus-brouwer Haacht, de brouwerij Palm, Duvel-Moortgat en Omer, besloten  de huur kwijt te schelden.

De bierreus AB InBev geeft uitstel van betaling aan zijn 1.543 caféklanten, maar dat vinden de uitbaters niet genoeg. 'Uitstel van betaling van btw, sociale lasten en bedrijfsvoorheffing nemen wat druk van de ketel, maar die maatregelen lossen het probleem niet op. Waarom doet AB InBev, een groot beursgenoteerd bedrijf, niet meer moeite?', luidt de kritiek in een open brief in Het Laatste Nieuws.

Cofinimmo

42
panden
Van de 1.543 café-uitbaters die bij AB InBev huren, is voor 42 de huur kwijtgescholden.

AB InBev reageert dat het zelf de panden huurt, en dus geen opbrengsten haalt uit de huur die café-uitbaters betalen. 'In veel gevallen verhuren we zelfs goedkoper dan we zelf huren, in tegenstelling tot andere brouwers en bierhandelaars waarvoor de huur vaak een winstpost is', zegt woordvoerder Karolien Cloots.

AB InBev huurt panden bij meer dan 700 eigenaars, waarvan meer dan 50 procent bij het vastgoedbedrijf Cofinimmo. 'Samen met Horeca Vlaanderen bekijken hoe we onze partners kunnen overhalen de huur voor de horeca-uitbaters kwijt te schelden', zegt Cloots.

'Enkele eigenaars hebben al huur kwijtgescholden voor 42 panden, waarop wij onmiddellijk hetzelfde hebben gedaan voor onze huurders.' 

Cloots wijst nog op andere maatregelen ter waarde van 1 miljoen euro die AB InBev treft om cafébazen te steunen. 'Als de quarantaine voorbij is, maken we gratis de tapleidingen schoon en vervangen oude voorraden door vers bier.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud