AB InBev-cafés betalen geen huur voor april

Sinds maart zijn de Belgische cafés gesloten. ©Photo News

Café-uitbaters die hun gebouw huren van de brouwer AB InBev hoeven voor april geen huur te betalen. De huur van mei mogen de cafébazen gespreid betalen in de zeven maanden erna.

Door de huur voor april kwijt te schelden komt de Stella Artois- en Jupiler-brouwer AB InBev  zijn cafébazen tegemoet. Sinds midden maart houden ze de deuren toe in de strijd tegen het coronavirus.

De brouwer gaat brouwerijen als Palm, Omer Vander Ghinste en Duvel Moortgat achterna. Die scholden de huur van hun panden eerder al (gedeeltelijk) kwijt.

Gratis bier

Wat nu op tafel ligt, is een huurkwijtschelding voor april en betalingsuitstel voor mei.
Woordvoerder AB InBev

Tot maandag beloofde AB InBev zijn cafés oud bier gratis te vervangen en tapleidingen schoon te maken. Ook lanceerde het een systeem waarbij klanten bij hun café waardebonnen konden kopen, die ze later kunnen inruilen voor bier.

In mei krijgen de AB InBev-cafés uitstel van betaling. Nochtans zijn ze ook dan gesloten. Ten vroegste in juni openen ze de deuren weer. De vraag of AB InBev uitsluit of de huur van mei ook wordt kwijtgescholden, beantwoordt de woordvoerder ontwijkend. 'Wat nu op tafel ligt, is een huurkwijtschelding voor april en betalingsuitstel voor mei.'

Cofinimmo

De brouwer is niet de eigenaar van de panden die hij verhuurt aan cafés. De gebouwen van de Jupiler- en Stella-cafés zijn in handen van andere partijen. AB InBev verhuurt ze door.

De helft van de cafés is in handen van Cofinimmo . De beursgenoteerde vastgoedgroep onderhandelt over hoe de kosten van de huurkwijtschelding worden verdeeld. 'Het is voorbarig daar nu uitspraken over te doen', zegt Lynn Nachtergaele van Cofinimmo, die verantwoordelijk is voor de relaties met aandeelhouders. 'Over of er een impact is op onze omzet- en winstprognoses kan ik niets zeggen.' Of de prognoses veranderen blijkt misschien dinsdag, wanneer AB InBev zijn resultaten over het eerste kwartaal voorstelt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud