Beurskassa lonkt voor Gentse mobiele kassa's

De restaurantoplossing van Lightspeed werd ontwikkeld door de Gentse start-up Posios. ©rv

Het Canadese Lightspeed POS, dat kassa- en voorraadsystemen maakt voor horeca- en retailzaken, wil in 2019 naar de beurs. Ook de Gentse werknemers kunnen dan langs de kassa passeren.

Lightspeed POS maakt vandaag zijn grootste private kapitaalronde ooit bekend. Het bedrijf haalt in een vierde grote kapitaalronde (een zogenaamde ‘D-serie’) 166 miljoen dollar op, waarvan 136 miljoen wordt ingebracht door Caisse de dépôt et placement du Québec, het grootste pensioenfonds van Canada. Andere investeerders zijn Investissement Québec (IQ), iNovia Capital en Silicon Valley Bank.

Lightspeed wil het geld bedrijven om zijn groei nog te versnellen, onder meer via overnames en de ontwikkeling van nieuwe producten, en het bedrijf klaar te maken voor een beursgang. Dat heeft ook positieve gevolgen voor de Gentse vestiging van het bedrijf, van waaruit de Europese horecamarkt ondersteund wordt. ‘Vandaag hebben we ruim 60 mensen voltijds in dienst, maar we willen in 2018 doorgroeien naar 100 werknemers’, zegt Zhong Xu, die de afdeling leidt.

Posios

Zhong Xu en zijn zakenpartner Jan Hollez kwamen in 2014 bij Lightspeed terecht via de verkoop van hun start-up Posios, die een mobiel kassasysteem voor restaurants had ontwikkeld op basis van tablets.

De Canadezen, die gelijkaardige technologie hadden ontwikkeld voor de retailsector, namen later ook de Nederlandse webshopbeheerder SEOShop over. Lightspeed kan zich daarmee ook profileren als een aanbieder van geïntegreerde ‘omnichannel’ oplossingen (de combinatie van fysieke en digitale verkoop) voor retailers.

Lightspeed richt zich niet tot grote ketens, maar tot kmo’s, zoals kleinere retailers en boetiekhotels. Wereldwijd ondersteunt het bedrijf bijna 50.000 klanten en meer dan 60.000 locaties, maar de geleidelijke overstap van traditionele kassasystemen naar cloud-gebaseerde systemen maakt dat er nog een enorm potentieel openligt, zegt Xu.

15 miljard
De systemen van Lightspeed POS verwerken jaarlijks 15 miljard transacties bij 50.000 klanten

In de horecatak verwacht Xu onder meer groei in Frankrijk, waar volgend jaar een ‘witte kassa’ wordt ingevoerd om btw-fraude onmogelijk te maken.

In ons land is Lightspeed marktleider onder de geregistreerde kassasystemen. De mobiele oplossing wordt volgens Xu gebruikt door ‘meer dan 2.200 van de 27.000 Belgische restaurants’. Horecazaken die ons systeem gebruiken slagen erin om hun personeel meer omzet te doen draaien en verwerven waardevolle inzichten, bijvoorbeeld over de voorkeuren van klanten.

Beurs

Lightspeed-topman Dax Dasilva verklaarde al eerder dat hij streeft naar een waardering van een miljard dollar om zijn bedrijf vervolgens naar de beurs te brengen. De streefdatum voor die IPO ligt nu op de zomer van 2019, zegt Xu. Hoeveel omzet Lightspeed vandaag draait, blijft overigens een goed bewaard geheim.

Een beursnotering zal ook de kassa in Gent doen rinkelen. Xu en Hollez verkochten Posios via een aandelenruil en bezitten een onbekende participatie in Lightspeed. Heel wat werknemers werden vergoed met aandelenopties die ze via de beurs makkelijker ten gelde kunnen maken. Ook nieuwe werknemers krijgen nog altijd een optiepakket, zegt Xu.

De beursintroductie moet Lightspeed ook toelaten om met dezelfde wapens te strijden als zijn concurrent Shopify, die twee jaar geleden al naar de beurs ging en nu een kapitalisatie heeft van 9,5 miljard dollar. Ook Shopify dient zich aan als een leverancier van omnichannel-oplossingen, maar heeft zijn wortels in de e-commerce. Beide bedrijven verwerken ongeveer 15 miljard transacties per jaar, maar de omzet per klant ligt bij Lightspeed wel een stuk hoger, zegt Xu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud