Beurskassa rinkelt voor Gentse mobiele kassa's

Lightspeed staat sinds vrijdag op de beurs. ©Lightspeed

Het Canadese Lightspeed POS, dat kassa- en voorraadsystemen maakt voor horeca- en retailzaken, maakte een succesvol beursdebuut. De Gentse vestiging juicht mee.

Lightspeed POS ('point of sale') maakt kassa- en voorraadsystemen voor horeca- en retailzaken. Het Canadese bedrijf heeft sinds 2014 een vestiging in Gent. Lightspeed kocht toen de Vlaamse start-up Posios, die een mobiel kassasysteem voor restaurants had ontwikkeld op basis van tablets. Sindsdien werden de Gentse mobiele kassa's volledig geïntegreerd in Lightspeeds aanbod en fungeert Gent als hoofdkwartier voor Lightspeeds Europese horeca-activiteiten.

De Posios-stichters Zhong Xu en Jan Hollez hebben het bedrijf intussen verlaten, maar profiteren mogelijk mee van Lightspeeds beursgang. De overname in 2014 gebeurde immers via een aandelenruil, die van hen aandeelhouders van de Canadese groep maakten.

Grootste in negen jaar

Lightspeed (700 werknemers) maakte vrijdag zijn debuut op de beurs van Toronto. Via de beursintroductie haalde het bedrijf 240 miljoen Canadese dollar (158 miljoen euro) op. Het gaat om de grootste beursgang van een Canadees techbedrijf van de voorbije negen jaar.

De koers klom op zijn eerste dag met 19 procent en zette maandag zijn opmars verder. Een aandeel was maandagavond Belgische tijd ongeveer 20 Canadese dollar waard, tegenover een startkoers van 16 dollar. Dat komt neer op een stijging met 25 procent in twee dagen.

Daardoor komt de beurskapitalisatie uit op ongeveer 1,8 miljard Canadese dollar (1,2 miljard euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n