opmerkelijk

Engelse voetbalfans vrezen biertekort

Engelse pubbezoekers vieren de 6-1-recordzege van het nationale voetbalteam tegen Panama. ©Photo News

Door onderhoudswerken bij CO2-producenten missen brouwers stilaan een essentiële biercomponent. AB InBev lijkt minder getroffen.

Zomerse temperaturen en elke dag WK-voetbal, zoals donderdagavond tegen de Rode Duivels: de sowieso al dorstige Engelsen snakken naar bier. Verwacht wordt dat deze maand 14 miljoen pinten meer verkocht worden dan normaal. Alleen dreigt nu, zoals de krant Metro het verwoordde, 'een ramp van Bijbelse proporties'.

Steeds meer bierbrouwers missen namelijk een essentieel component: de koolstofdioxide die nodig is om het bier zijn 'prik' te geven. Die CO2 wordt vooral geproduceerd in ammoniakfabrieken, en die houden dezer dagen blijkbaar allemaal tegelijk onderhoudswerken. Zo zijn drie van de vier grote CO2-producenten in het Verenigd Koninkrijk dicht, terwijl er ook in Noord-Europa zeker vijf tijdelijk gesloten zijn.

De Nederlandse bierreus Heineken heeft pubs al laten weten dat de toevoer van zijn merken Amstel en John Smith beperkt wordt. De Belgisch-Braziliaanse concurrent AB InBev, dat in het VK vooral Stella Artois, Budweiser en Corona verkoopt, zou minder getroffen zijn, omdat het tijdens het brouwproces zelf CO2 produceert.

Het CO2-tekort bedreigt trouwens een nog veel groter segment van de Britse voedselketen, ook frisdrankproducenten zoals Coca-Cola zijn getroffen, terwijl koolstofdioxide ook essentieel is in de verpakking van slaatjes en vlees, of de verwerking van gevogelte.

Ouderwetse bierdrinkers zien een alternatief: de typische Britse 'ale' behoeft geen CO2, omdat die zijn weinige prik ontleent aan het natuurlijke gistproces. Jongeren gruwen echter van dat 'plat' bier, dat bovendien ook nog eens op kamertemperatuur geserveerd wordt. Ooit was 'ale' goed voor 93 procent van de Britse biermarkt, vandaag nog slechts voor een vierde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud