netto

Fiscus geeft maaltijdkoeriers uitstel

©Saskia Vanderstichele

Koeriers die vorig jaar maaltijden hebben bezorgd voor Deliveroo of Uber Eats, krijgen van de fiscus tijd tot eind augustus om hun belastingaangifte in te vullen.

Het uitstel wordt donderdag gemeld door De Standaard en staat ook te lezen op de website van de FOD Financiën.

De extra tijd heeft te maken met de onduidelijkheid over het fiscale statuut van de fietskoeriers. Zowel Deliveroo als Uber Eats zijn door de overheid erkend als deelplatform. Wie zijn diensten via zo'n platform aanbiedt, mag volgens de wet jaarlijks tot 6.250 euro onbelast bijverdienen. Maar volgens de fiscus zelf voldoen de maaltijdkoeriers niet aan de voorwaarden om onder dat statuut te vallen omdat er geen sprake is van ‘uitwisseling van diensten tussen particulieren’, zoals de wet voorschrijft.

Volgens de visie van de fiscus dreigen de koeriers alsnog belastingen te moeten betalen op hun inkomsten uit de maaltijdleveringen. Maar omdat ze van de twee platformen nog steeds geen fiscale fiche van hun inkomsten in 2018 hebben ontvangen, kunnen ze hun belastingaangifte niet correct invullen. Daarom krijgen ze van de FOD Financiën uitstel tot 30 augustus.

Het gebeurt niet vaak dat een specifieke groep belastingplichtigen respijt krijgt. Meer dan 2.000 koeriers maakten vorig jaar gebruik van de regeling rond deelplatformen. Deliveroo promoot het systeem nog altijd op zijn website.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud