FOD Sociale Zaken: 'Deliveroo-koerier is schijnzelfstandige'

Deliveroo-koeriers in Gent. ©ID/ James Arthur

De voorwaarden die maaltijdenleverancier Deliveroo aan haar koeriers oplegt, maakt van hen werknemers en geen zelfstandigen. Dat oordeelt de FOD Sociale Zaken na een klacht van een koerier.

Sinds januari wil koerierdienst Deliveroo enkel nog een beroep doen op zelfstandigen. Een fietskoerier die als werknemer bij Deliveroo in dienst was, stapte daarop samen met zijn advocaat naar de FOD Economie. De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD, beoordeelde zijn nieuwe statuut als schijnzelfstandigheid. De voorwaarden die Deliveroo oplegt, meent de CAR, duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer.

In de beslissing van 9 maart voert de CAR aan dat een Deliveroo-koerier in een ondergeschikt verband werkt, zoals typisch is voor een werknemer. Hij beschikt over weinig manoeuvreerruimte om zijn eigen werktijd noch het werk zelf te regelen. Zo moet de koerier een week op voorhand doorgeven wanneer hij beschikbaar is voor het platform, een werkschema dat Deliveroo uiteindelijk goedkeurt. Bovendien worden koeriers continu via gps gevolgd.

Het koerierscollectief dat sinds begin januari actie voert tegen Deliveroo, spreekt van 'een belangrijke overwinning.'

De beslissing staat los van het lopende onderzoek van de Sociale Inspectie en het Arbeidsauditoraat.

Verregaande gevolgen

Het bedrijf zelf zegt in een reactie dat de CAR zich op 'onjuiste informatie' heeft gebaseerd. 'Wij zijn ervan overtuigd dat nadat de feiten uiteengezet zullen zijn, de koerier als zelfstandige zal worden beschouwd, zoals de Britse en Franse rechtbanken reeds in soortgelijke gevallen hebben bepaald.'

Advocaat Antoine Chomé, die in naam van de koerier naar de CAR stapte, noemt de beslissing 'een sterk signaal met zeer grote implicaties', want ze is volgens hem niet alleen van toepassing op Deliveroo. Andere koeriers of medewerkers van digitale platformen die op papier als zelfstandigen werken, kunnen nu gestimuleerd worden om naar de arbeidsrechtbank te stappen en hun contract te laten herzien, meent Chomé.

Deliveroo zelf kan tegen de beslissing van de Commissie nog in beroep gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud