'Helft horeca gaat op de fles'

Uitbaters van horecazaken die de wet stipt volgen, zijn in ons land niet rendabel. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van horecazaken in Nederland, Duitsland en België door professor Ghislain Houben van UHasselt, meldt Het Belang van Limburg. Zonder reddingsplan dreigt de helft binnen de vijf jaar te verdwijnen.

(tijd/belga) - Als er geen ingrijpende maatregelen komen om de horecasector in ons land te ondersteunen, is het onvermijdelijk dat 50 procent van de restaurants en cafés binnen de vijf jaar zijn deuren zal moeten sluiten, besluit professor Houben. Hij deed dat onderzoek op vraag van Unizo-Limburg en Ho.Re.Ca Limburg.

Ruim 26.000 gezinnen zullen zonder inkomen vallen.

Bovendien zullen de overblijvende horecabedrijven hun prijzen met 50 tot 70 procent moeten verhogen. Een pilsje op café zal  geen 2 maar 3 euro moeten kosten.

Vergelijking

Houben vergeleek een brasserie op de Grote Markt in Hasselt met een vergelijkbaar bedrijf op het Vrijthof in Maastricht en op de Marktplatz in Aken, elk goed voor een omzet van een miljoen euro en vijf personeelsleden.

De kostprijs voor horecapersoneel in België bedraagt 43,3 procent van de omzet. Vergelijkbare bedrijven in Nederland betalen 33,3 procent en in Duitsland 35,4 procent. Na de belastingen en lasten houdt een horecazaak in België met een omzet van ongeveer 900.000 euro amper 1.000 euro over voor belastingen.

Als de brasserie-uitbater ook zichzelf een loon uitbetaald en daarna ook nog eens alle extra's, maakt hij een verlies van meer dan 82.000 euro.

De rendabiliteit van de Belgische horeca is er de voorbije jaren niet op vooruit gegaan. Terwijl de rendabiliteit op het eigen vermogen in 2004 nog 6,7 procent bedroeg, was dat in 2008 gezakt naar -9,3 procent.

Vooral kleine bedrijven kampen met een dalende rendabiliteit. Alleen de grote bedrijven halen een aanvaardbaar nettoresultaat van 4,37 procent van de omzet.

Uit het onderzoek blijkt dat de toeleveranciers wel rendabel zijn.

Zwartwerk

In 54 procent van de controles door de sociale inspectie wordt zwartwerk vastgesteld. Bovendien raamt de fiscus de zwarte omzet in de sector op 30 procent.

Er zijn in België relatief veel horecaken. Terwijl er in ons land per 184 inwoners één horecazaak is, is dat in Duitsland één op de 343 en in Nederland slechts één op de 390.

Oplossingen

'Op fiscaal en personeelsvlak zijn er oplossingen voorhanden, met prachtige voorbeelden in het buitenland', benadrukt Dirk Daniëls, voorzitter van Fed. Ho.Re.Ca Vlaanderen.

In het onderzoek van UHasselt worden een aantal voorzetten gegeven. Daarbij wordt gedacht aan de belastingvrije bijverdiensten voor werknemers zoals in Duitsland, of de flexibele studentenarbeid en de BTW-verlaging op niet-alcoholische dranken in Nederland naar 6 procent (hier 21 procent).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud