Hof van Cleve nog enige driesterrenrestaurant

Hof van Cleve van chef Peter Goossens is de enige driesterrenzaak van België. ©Jef Boes

Hof van Cleve blijft nog als enige driesterrenzaak in België over, na de sluitingen van Hertog Jan en De Karmeliet. Dat oordeelt de nieuwe Michelingids.

Hof van Cleve in Kruishoutem is het beste restaurant van het land, volgens de Michelingids voor België en Luxemburg. De zaak van topchef Peter Goossens behoudt haar drie sterren 'dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is', zegt de gids.

Het Oost-Vlaamse restaurant heeft het rijk alleen, want de twee andere driesterrenzaken van de voorbije jaren sluiten of sloten de deuren: Hertog Jan (Zedelgem) van chef Gert De Mangeleer gaat eind december dicht en De Karmeliet (Brugge) van Geert Van Hecke sloot twee jaar geleden.  Geen enkele tweesterrenzaak wordt door Michelin goed genoeg bevonden om te promoveren naar de topcategorie.

Bekende restaurants als The Jane (Antwerpen), Vrijmoed (Gent) en Bon-Bon (Brussel) blijven op twee sterren staan en moeten dus weer minstens een jaartje wachten.

Het is veertig jaar geleden dat België het maar met 1 driesterrenrestaurant moest stellen.

La Paix

De gids pakt wel uit met drie nieuwe tweesterrenzaken, waaronder de vleestempel La Paix van chef David Martin. Gault & Millau, de concurrent van de Michelingids, riep Martin eerder deze maand nog uit tot Chef van het Jaar.

Nadat David Martin door Gault & Millau tot Chef van het Jaar uitgeroepen werd, promoveert Michelin zijn zaak La Paix tot tweesterrenrestaurant. ©Photo News

Ook La Table de Maxime (Our) van chef Maxime Collard en Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg) mogen voortaan twee sterren op hun visitekaartje zetten.

Michelin telt 26 tweesterrenrestaurants in België en Luxemburg.

Leuvense belofte

Bij de zeven nieuwe eensterrenrestaurants valt Eed (Leuven) van de amper 23-jarige chef Philippe Heylen op. Michelin roept hem ook uit tot Jonge Chef van het Jaar. Unanimiteit is er nog niet, want bij Gault & Millau haalde Eed een onopvallende score van 13,5 op 20.

Elf zaken verloren hun Michelinster, waarbij het soms ook om een stopzetting of een verhuizing gaat. In totaal telt Michelin nu 139 sterrenrestaurants in België-Luxemburg: 1 driesterrenzaak, 26 tweesterrenrestaurants en 112 restaurants met 1 ster.

De volledige lijst is hier te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud