Advertentie

Hoofdaandeelhouder Cobepa gooit Le Pain Quotidien reddingsboei toe

Na de reorganisatie zouden de Belgische en Franse Le Pain Quotidien-winkels in de grondig hertekende bakkerijketen blijven. ©Photo News

De ondernemingsrechtbank van Brussel krijgt volgende week een reorganisatieplan voor een 'Pain Quotidien bis' op haar bord in het kader van een WCO-procedure. Dat vernam De Tijd en wordt bevestigd door hoofdaandeelhouder Cobepa. Het plan houdt ook een stevige hertekening van de Amerikaanse en Britse activiteiten in.

De positionering van Le Pain Quotidien als luxueuze speler op dure locaties weegt al langer op de financiële resultaten van de bakkerijketen. Vooral de Amerikaanse en Britse dochters lagen daar aan de basis van. En die zagen door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen nog wat meer af.

Om te vermijden dat Le Pain Quotidien wegzinkt, grijpt hoofdaandeelhouder Cobepa nu in, vernam De Tijd. Het plan dat de investeringsmaatschappij uitwerkte bestaat uit twee luiken: het loslaten van de Amerikaanse en Britse activiteiten en, via een gerechtelijk akkoord (de zogenaamde WCO-procedure), de lancering van een 'Pain Quotidien bis'.

80 miljoen euro
Bancaire schulden
Cobepa heeft alle bancaire schulden van Le Pain Quotidien - die volgens de laatste balans 80 miljoen euro bedragen - overgekocht.

Tot nu toe had Le Pain Quotidien in de VS en het VK alleen winkels in eigen beheer. 'We hebben de lokale managers en bestuurders gevraagd een oplossing te vinden voor hun eigen toekomst, maar zonder de financiële steun van Le Pain Quotidien', zegt Jean-Marie Laurent Josi, CEO van Cobepa en voorzitter van Le Pain Quotidien.

In de VS lopen vergevorderde gesprekken over de overname van de winkels via een franchisenemer, die een nieuwe hoofdfranchise (master franchise) in handen zou krijgen. Ook in het VK staat zo'n constructie op de rails. Le Pain Quotidien zal met andere woorden aanwezig blijven op die markten, maar financieel of op aandeelhoudersvlak niet meer gelinkt zijn aan de Belgische groep. Er zullen in die twee landen straks ook minder winkels zijn: allicht slechts een 50-tal in de VS en een 15-tal in het VK, tegenover respectievelijk een 90-tal en 26 nu. Voor de andere internationale franchises (Mexico, Brazilië, Argentië, het Midden-Oosten, Japan) verandert niets.

Profiel Cobepa

Sinds het zich in 2004 losmaakte van BNP Paribas, zit Cobepa voor meer dan de helft in de handen van de familie de Spoelberch. Dat is een van de Belgische aandeelhoudersfamilies van de bierreus AB InBev.
Naast de Spoelberchs hebben ook de Duitse farmafamilie Boehringer en telgen van het het bankiersgeslacht Benjamin de Rothschild aandelen in de investerinsgmaatschappij, net als het Britse Caledonia Investments.
In de portefeuille van de investeringsmaatschappij zitten behalve Le Pain Quotidien onder meer ook de zakenbank Degroof Petercam, de vinylreus Gerflor, de producent van reinigingsproducten HG en de bedrijfsadviseur Scalian.

Huiswerk gemaakt

Le Pain Quotidien vroeg voor het tweede luik van zijn hertekening onlangs bescherming tegen zijn schuldeisers aan via een zogenaamde WCO-procedure. Maar terwijl gewoonlijk een lange periode nodig is voor een reorganisatieplan, heeft Cobepa dat huiswerk al gemaakt.

De investeringsmaatschappij heeft alle bancaire schulden van Le Pain Quotidien - die volgens de laatste balans omgerekend 80 miljoen euro bedragen - overgekocht. Ze gaat de rechter nu een plan voorleggen voor een 'Pain Quotidien bis'. Dat zou Le Pain Quotidien België en Frankrijk - de winkels in eigen beheer - omvatten, l'Atelier du Pain (het productie-atelier), de rechten op het merk en de contracten met de internationale franchisenemers, ook in de VS en het VK. Er zouden geen gevolgen zijn voor de tewerkstelling in België.

De reorganisatie zou geen gevolgen hebben voor de tewerkstelling bij Le Pain Quotidien in België.

'Wij denken dat we op die manier de onzekerheid over de toekomst van Le Pain Quotidien weghalen en dat de groep met een schone lei kan herstarten. De consument zou er - na het overwaaien van de coronacrisis weliswaar - niets van moeten merken', zegt Josi. Cobepa, dat tot nu toe 43 procent van Le Pain Quotidien bezat, zou hoofdaandeelhouder blijven in de nieuwe constructie.

Volgende week vindt een eerste zitting in de ondernemingsrechtbank van Brussel plaats over de zaak. Cobepa heeft alvast een 'Chief Restructuring Officer' aangesteld die het dossier in goede banen moet leiden.

De jaarrekening van Le Pain Quotidien over 2019 is nog niet beschikbaar. Het jaar voordien groeide de groepsomzet tot 316 miljoen dollar (+5%), maar dook de keten voor 24,4 miljoen dollar in het rood, vooral door fors hogere administratie-, exploitatie- en huurkosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud