Advertentie
netto

Horeca krijgt hoger overbruggingsrecht

©EPA-EFE

De horecasector krijgt dit jaar 500 miljoen euro 'coronasteun'. Het overbruggingsrecht, een soort werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen, wordt uitgebreid. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, zitten Brussel en Wallonië dicht bij 'besmettings-tsunami'.

De federale minister van Economie en Werk, Pierre-Yves Dermagne, en zijn collega van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, David Clarinval, hebben zondag overleg gehad met de sectoren die getroffen zijn door de nieuwe coronamaatregelen.

Vanmorgen startte een eerste vergadering met de horecasector, de traiteurs en de nachtclubs. Ook de vakbonden waren op het overleg aanwezig. Bars, cafés en restaurants moeten wegens de stijgende coronabesmettingen vanaf maandag voor vier weken dicht. Nadien was er overleg met mensen uit de evenementen- en de cultuursector en de marktkramers.

Voor zelfstandigen in de horeca, evenementen- en de cultuursector werd beslist om het bedrag van het crisis-overbruggingsrecht te verdubbelen. Aanvankelijk was het maandelijks bedrag vastgelegd op net geen 1.300 euro voor een alleenstaande zelfstandige en op 1.600 euro voor een zelfstandige met iemand ten laste. Die bedragen worden nu verdubbeld. Hiervoor wordt een wetsontwerp voorbereid.

Voor zelfstandigen die hun zaak niet sluiten, maar waar er wel een aanzienlijk verlies is, wordt het overbruggingsrecht verlengd tot eind december.

De federale regering garandeert ook dat alle werknemers uit de horeca een volwaardige eindejaarspremie ontvangen, zelfs al hebben ze periodes van tijdelijke of economische werkloosheid gekend. Er komt ook een vrijstelling voor het derde kwartaal van de werkgeversbijdragen aan de RSZ voor bedrijven en zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten. De vrijstelling bestaat uit een onmiddellijke terugbetaling van de reeds betaalde bijdragen voor dit derde kwartaal.

'De kwijtschelding van de RSZ en de participatie van de staat in de eindejaarspremie is belangrijk, want zo zorgen we dat er geen 'cash out' is', zegt Matthias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen. 'De verdubbeling van het overbruggingsrecht als een vervangingsinkomen, geeft toch ook wat meer zuurstof. We bekijken wat dit in totaal oplevert en wat er nog meer nodig is.'

500 miljoen

Tijdens het overleg werd duidelijk dat de 500 miljoen euro die de federale regering wil vrijmaken, een investering is voor 2020. Naar 2021 wordt later nog gekeken, maar 'dat er meer middelen nodig zullen zijn staat buiten kijf', zegt De Caluwe. 'Het debat over 2021 openen we ook al. Zelfs als we terug opengaan is er nog steeds minder capaciteit.'

De Brussels Hotel Association (BHA), die vrijdag nog stevig aan de alarmbel trok over de situatie voor de hotels, is enigszins gerustgesteld na het overleg. Er is hoop dat de steunmaatregelen voor de horeca nu ook overgeschakeld worden naar hotels die de deuren kunnen sluiten.

'Het is geen algemeen probleem', zegt Yves Fonck van BHA, 'want in de Ardennen zijn hoteluitbaters bijvoorbeeld wel tevreden over de omzet. Ze beseffen dat het lokaal is en vooral gelinkt aan de steden. Een sluiting kan nu overwogen worden en dan worden de steunmaatregelen afgestemd op het verlies in omzet.

'Dicht bij tsunami in Wallonië en Brussel'

'We zitten dicht bij een tsunami in Brussel en Wallonië'. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zondagmiddag op 'C'est pas tous les jours dimanche' (RTL-TVi). De 'tsunami' betekent volgens hem dat 'we geen controle meer hebben op wat er gebeurt'.
'Indien de cijfers blijven stijgen, zal het aantal ziekenhuisopname er toe leiden dat er meer en meer 'non-COVID"-zorgen worden uitgesteld', zei Vandenbroucke, die eraan toevoegde 'dat de gezondheidstoestand in Wallonië en Brussel de slechtste en dus de meest gevaarlijke van heel Europa is'. De besmettingsgraad lag er volgens hem dinsdag 50 procent hoger dan in Île de France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs.
Ondanks alles verdedigt de minister van Volksgezondheid de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag, die volgens sommigen nog niet streng genoeg zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud