Le Pain Quotidien vindt geen koper voor Britse winkels

M80 en Cobepa gaan zowat de helft van de Britse Pain Quotidien-winkels overnemen en ze onderbrengen in de nieuwe structuur boven de bakkerijketen. ©Tim Dirven

Le Pain Quotidien heeft de gesprekken voor de verkoop van zijn Britse winkels niet tot een goed einde kunnen brengen. De nieuwe Belgische eigenaars gaan daarom zowat de helft van de 26 winkels opnemen in de nieuwe constructie rond de bakkerijketen.

Le Pain Quotidien zit midden in een herstructurering via een zogenaamde WCO-procedure. Het reorganisatieplan dat de eigenaars aan de rechter hebben voorgelegd houdt een stevige hertekening van de Amerikaanse en Britse activiteiten in. Die twee verlieslatende dochters wogen fors op de financiële resultaten van de keten.

Voor de Amerikaanse tak vond Le Pain Quotidien al een oplossing: de Amerikaanse groep Aurify Brands kocht enkele weken geleden de Amerikaanse tak en kreeg een nieuwe hoofdfranchise in handen voor de Amerikaanse markt.

Het reorganisatieplan voorzag een soortgelijk scenario voor de Britse tak, die zelf in een lokale WCO-procedure zit. Maar die gesprekken draaiden op niets uit.

Om te verhinderen dat het merk volledig zou verdwijnen op de Britse markt, beslisten M80 en Cobepa - de investeerders die naar alle waarschijnlijkheid de bakkerijketen straks in handen krijgen - om een overnamebod neer te leggen op tafel te leggen voor een deel van de Britse winkels. Het gaat om 13 à 16 winkels op een totaal van 26 - met een focus op de grootste en winstgevende verkooppunten. Het overgrote deel van de Britse Le Pain Quotidien-winkels ligt in Londen. 

Pain Quotidien 'bis'

De betrokken winkels gaan worden ondergebracht in 'Le Pain Quotidien bis', waarin na de reorganisatie ook de Belgische en Franse winkels in eigen beheer, l'Atelier du Pain (het productieatelier), de rechten op het merk en de contracten met de internationale franchisenemers - ook in de VS - zullen zitten. M80 en Cobepa hebben een gezamenlijk, bindend en onvoorwaardelijk bod gedaan op de vennootschap boven die 'Pain Quotidien bis'.

De grondige hertekening via de WCO-procedure moet nog goedgekeurd worden door de ondernemingsrechtbank in Brussel.

Lege schelp

Cobepa was tot voor kort de hoofdaandeelhouder (43%) van het 'oude' Pain Quotidien. De andere aandeelhouders van die groep konden of wilden het avontuur in de nieuwe structuur niet voortzetten. Ze blijven straks achter met aandelen in een vennootschap waarin enkel nog schulden zitten - Cobepa is na het opkopen van de bankschulden quasi de enige schuldeiser.

De vennootschap - PQ Licensing - zal op termijn vereffend worden. Lees: de kleine aandeelhouders zien  hun investering in rook opgaan. Naast Cobepa zaten ook de familie Josi (Jean-Marie Laurent Josi is de CEO van Cobepa), Emiel Lathouwers (ex-A.S. Adventure), het duo Tony Vandewalle-Bart Van Vooren (ex-O’Neill België) en oprichter Alain Coumont in het kapitaal. Ook CEO Vincent Herbert had naar verluidt een kleine participatie in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud